miercuri, 8 octombrie 2014

PNL şi Iohannis, încovoiaţi de liota de penali liberali



Sorin Roşca Stănescu e doar ultimul dintr-o listă de penali liberali, lungă, prea lungă pentru un candidat serios la prezidenţiale, care se şi pretinde “curat şi cinstit”.
Este adevărat că Iohannis a moştenit partidul de la Antonescu cu penali cu tot, dar nu face nici un gest să se lepede de ei. Dimpotrivă.
Relu Fenechiu
Antonescu şi Ponta l-au ţinut în braţe până în ultima clipă, până  în momentul în care a fost condamnat la închisoare. Beneficiul prezumţiei de nevinovăţie nu se aplică şi miniştrilor şi demnitarilor care stau cu mâinile înfipte până la coate în banul public. Ce să facă, să fure până la judecata de apoi?
Că aşa au stat lucrurile s-a văzut la privatizarea CFR Marfă, moşită de Fenechiu şi terminată cu un scandal monstru şi arestarea lui Gruia Stoică.
Doar Antonescu crede, probabil şi acum, că justiţia a acţionat la ordinele “regimului” Băsescu, format din DNA, CSM, ANI.
Uioreanu şi Căncescu
Doi baroni grei, stâlpi ai PNL, primul în închisoare şi al doilea pe aproape. S-a lepădat Iohannis de ei? Nu!
Sunt în continuare membri de vază ai “marelui” PNL, ieşit din contopirea cu PDL, prin proaspăta decizie a instanţei. Cunosc oameni cinstiţi din PDL,  care sunt acum colegi de partid cu aceştia şi cu încă alţii. Se simt confortabil?
Gigi Becali
Un alt liberal “onorabil”, adus de Antonescu în partid. Dincolo de circul făcut pe sălile parlamentului, Becali a dus cu el “onoarea” liberală la Poarta Alba. Penitenciarul Poarta Alba.  De acolo le trimite salutări foştilor colegi liberali şi reproşuri că n-au fost în stare să-l salveze de puşcărie.
Chitoiu şi Vosganian
De Chitoiu nu trebuie să se mai lepede Iohannis, că s-a lepădat el de PNL. Amândoi parlamentari liberali au fost salvaţi de partid de începerea urmăririi penale. Sunt şi acum membri de vază ai partidelor liberale, că sunt mai multe. Cel puţin Varujan Vosganian este încă o piatră de moară la gâtul lui Iohannis.
Mircea Diaconu
Condamnat definitiv pentru incompatibilitate, a fost susţinut şi ţinut în Senat până în ultima clipă de către PNL, fără jenă şi respect faţă de justiţie. Totuşi, Antonescu i-a interzis să candideze la europarlamentare pe lista PNL, o mică reparaţie.
Ovidiu Silaghi
Alt liberal cu state vechi, şeful PNL satu Mare,  urmărit penal pentru trafic de influenţă. N-a fost nevoie să se lepede Iohannis de el, s-a lepădat Silaghi de PNL, trecând la PSD. A îmbogăţit zestrea de penali ai PSD.
Dan Radu Rusanu
Un alt stâlp al PNL, trimis la ASF, Agenţia de Supraveghere Fiscală, şi-a dat repede în petec. A promovat o OUG semnată de Chitoiu şi Ponta, despre care nici acum nu e clar ce interese urmărea. După lungi luni de puşcărie,  este şi acum membru al PNL, de care Iohannis nu se leapădă.
Tudor Chiuariu şi Akos Mora
Reprezintă vârful compromisurilor pe care le face Iohannis.  Ambii condamnaţi definitiv, unul penal şi altul pentru incompatibilitate, aflaţi, bine mersi, în rândurilor prea “cinstitului” partid liberal. De ce nu aplică Iohannis statutul şi în cazul lor? Să-i dea afară din partid şi să le retragă sprijinul politic în parlament?  De ce nu se leapădă Iohannis, măcar de doi înalţi membri de partid condamnaţi definitiv şi irevocabil?
Despre Chiuariu, Antonescu declara că “ a demisionat, aşa, un pic, simbolic, din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice”. A rămas însă în Comisie şi face legi pentru o Românie  Cinstită!
Va fi prima întrebare din dezbaterea campaniei pentru prezidenţiale ce-i va fi adresată lui Iohannis.
Klaus Iohannis
Însuşi Iohannis are probleme cu justiţia, dosarul său de incompatibilitate aflându-se la ICCJ. Cum şi când va fi soluţionat acest dosar rămâne un mister, nu există un precedent din care să putem trage concluzii.
Iohannis a declarat că va lua o decizie “morală”, în cazul unei decizii nefavorabile, care-I va mulţumi pe toţi. Ce înseamnă acest lucru? Greu de spus.
În încheiere, iată o listă aproximativă a penalilor din PNL, care atârnă ca pietre de moară de gâtul lui Iohannis, în campania care a început.
Victor Paul Dobre, ministru PNL, cercetat penal, Traian Remes, ministru PNL, condamnat definitiv cu executare, Relu Fenechiu, ministru PNL, condamnat cu executare, Corneliu Dobritoiu, ministru PNL, cercetat penal, Ovidiu Silaghi, ministru ex- PNL, cercetat penal, Mircea Diaconu, senator PNL, condamnat definitiv pentru incompatibilitate, Gigi Becali, deputat PNL, condamnat definitiv cu executare, Pop Virgil, ales deputat din partea PNL, condamnat definitiv, Chiuariu Tudor, ministru şi senator  PNL,  condamnat definitiv cu suspendare, Turcanu Florin, deputat PNL – trimis în judecată în ianuarie 2011 pentru fals intelectual şi uz de fals, Babiuc Victor, ministru PNL, condamnat cu executare, Anghel Cristian,  primar Baia Mare, condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni cu executare, Hobanu Ion, fost deputat PNL, trimis în judecată, Morega Dan Ilie,  fost deputat  PNL, condamnat la 3 ani de închisoare, Verginel Gireadă (deputat PNL), deputat   Colegiul 1 Botoşani, condamnat definitiv la doi ani de închisoare, Virgil Guran (deputat PNL), condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare, Eduard Hellvig (deputat PNL), anchetat pentru incompatibilitate, Constantin Galan ( deputat PNL), condamnat pentru incompatibilitate, Emilian Frâncu, primar Vâlcea, anchetat în arest, ulterior eliberat, Adrian Domocos, primar PNL Beiuş, trimis în judecată, Gheorghe Costin, deputat PNL, trimis în judecată, Sorin Pantiş, ministru liberal, condamnat definitiv, Sorin Roşca Stănescu, deputat PNL, condamnat definitiv, Ionel Chrila, PNL, fost primar Sălaj, trimis în judecată, Alin Simota, consilier local PNL Petroşani, arestat şi cercetat penal, Klaus Iohannis, preşedinte PNL, cercetat pentru incompatibilitate, Dian Popescu,  senator PNL, lider PNL Gorj, cercetat penal.
Este posibil ca lista să fie incompletă, sau să fi intervenit schimbări în statutul împricinaţilor, dar ilustrează proporţiile corupţiei şi fenomenului penal din partidele româneşti. 
Dar PDL-istii, ei ce părere au? De bine de rău, ei n-au votat in Parlament pentru salvarea colegilor parlamentari de justiție.  Dar in viitor, ce vor face, vor fi solidari cu penalii liberali la votul pentru ridicarea imunitatii? Vom vedea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu