sâmbătă, 11 octombrie 2014

PNL anunţă coabitarea, 100%, cu Victor Ponta. Refacerea USL
Pentru aceia care mai sperau că noul PNL este altceva decât USL, a venit şi infirmarea speranţei.
Marian Petrache, numărul doi din PNL, ne anunţă  senin, fără ezitări şi emoţii, când este întrebat despre o coabitare între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta: ”Da, 100%”.
Deosebirea față de „coabitarea”  Basescu-Ponta este că atunci Băsescu avea în faţă monolitul USL, format din multe partide, PSD-PNL-PC-UNPR, cu 70% în parlament, pe un final de mandat în care mare lucru nu mai putea face. Purtând  în spate şi restructurările din 2010, fără de care România se rostogolea pe panta Greciei, fără a beneficia de „perfuziile” de care a beneficiat Grecia, ca parte a zonei euro. 
In plus, avea si obligatia să liniștească cancelariile occidentale și piețele de capital asupra predictibilității comportamentului României în perioada următoare.
Iohannis nu are această scuză. Ar fi la început de mandat, nu mai are în faţă un monolit de 70%, USD este adânc corodat de o guvernare catastrofală. Şi atunci, de ce să mai faci o coabitare, şi încă 100%?
De ce să nu încerci să coagulezi o altă majoritate parlamentară, formată din parlamentari responsabili, care să dea un guvern competent pentru ţară, în următorii doi ani?
Nimic din toate acestea. Iohannis, prin gura adjunctului său, ne transmite că, în cazul în care ar ajunge preşedinte, îl va menţine pe Victor Ponta premier,  chiar dacă acesta va duce ţara până în 2016 în situaţia în care a lăsat-o şi Tariceanu în 2009.
Dar invers? Refacerea USL
Aici devine şi mai interesantă declaraţia. Dacă Ponta va câştiga preşedinţia, Iohannis este dispus să coopereze cu Ponta, în calitate de premier numit de acesta, care nu oboseşte declarând că va numi un premier de la alt partid, nu de la PSD.
Cam aici suntem cu planurile celor doi, Ponta şi Iohannis. Indiferent de cine va câştiga preşedinţie, dintre cei doi, USL se va reface, patronat de data aceasta nu de Antonescu şi Ponta, ci de Iohannis şi Ponta.
Primul obiectiv al USL-2.0 va fi reîncălecarea justiţiei, spre marea uşurare a penalilor din cele două partide, care aud zornăit de cătuşe mai în fiecare dimineaţă.
Cum, zic aceştia, în ţara noastră, cu Ponta şi Iohannis la conducere, noi să înfundăm puşcăriile, după ce am cotizat la partide  sume impresionante?
Dacă cuplul Ponta-Iohannis nu va reacţiona pozitiv la astfel de semnale, atunci baronii şi penalii vor trece la represalii. Moţiune de cenzură pentru premier, oricare ar fi acesta, şi suspendarea preşedintelui, beneficiind de cvorumul de 30% pentru demiterea acestuia.
Pasul doi, după anihilarea independenţei justiţiei, ar fi racordarea la conductele cu bani publici, prin contracte şi licitaţii trucate, fără frica de DNA, SRI ai alte instituţii puternice ale statului. 
Repolitizarea tuturor instituţiilor, de la cea mai mică până la cea mai importantă, cu funcţiile de conducere împărţite “frăţeşte”, după algoritm.
Şi eu sper ca acest scenariu apocaliptic să nu se adeverească. Din păcate, urmărind de prea mult  timp scena politică românească, îmi dau seama că are şanse foarte mari să devină realitate, după alegerile prezidențiale.
Iohannis nu are experienţă politică, este vulnerabil din multe puncte de vedere, nu a dovedit în vreo împrejurare voinţă politică şi tărie de caracter, aşa încât va fi o pradă sigură pentru baronii şi penalii din PNL şi USD, dacă doreşte să rămână în postul de preşedinte. Va fi un Iliescu “sărac şi cinstit”,  care a patronat corupţia epocii Năstase, sau un Constantinescu învins de structuri.
Un moment crucial acest noiembrie 2014, şi nu ne rămâne decât să sperăm că vom avea suficientă înţelepciune la vot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu