miercuri, 11 iunie 2014

Valori si principii transideologice



Principiile si valorile transideologice sunt cele care asigura o dezvoltare normala si fireasca a unei natiuni.

Vorbim de statul de drept, independenta justitiei, separatia puterilor in stat, extirparea coruptiei, depolitizarea institutiilor statului, o economie sustenabila, meritocratie in alocarea functiilor din aparatul de stat. 

Dincolo de aceste principii si valori apar si diferente doctrinare, de tipul stanga, dreapta, liberalism, conservatorism, etc. In afara lor nu exista nimic serios in constructia sau reconstructia unei societati.

Dictaturile pot fi si de stanga si de dreapta, partide, zise de centru-dreapta, pot  fi coautoare la lovituri de stat, cum s-a intamplat in iulie 2012 cu PNL, regimuri de stanga, cum a fost cel condus de Nastase intre 2001-2004 a aplicat masuri economice de dreapta, dar a generat o coruptie colosala. 

Sigur, libertatea economica a cetatenilor este necesara, piata libera si competitia, libertatile indivizilor in a-si face propriile alegeri, un rol cat mai mic al statului in economie si in viata cetatenilor, protectie sociala doar pentru cei in nevoie, nu ca mita electorala, proprietatea privata e sfanta, nu un moft, competitia libera genereaza progrez, nu interventionismul de stat si alte coordonate de acest fel definesc dreapta, ca ideologie.

Ce te faci, insa, cand partidele politice din Romania, conform lui Viorel Catarama, sunt „structuri mafiote foarte bine organizate”? Si nu de stanga sau de dreapta, ci toate!

Ca fost primvicepresedinte al PNL, omul stie ce spune, cunoaste din interior situatia si „orientarea” nonideologica a unui partid de centru-dreapta.

Isi imagineaza cineva ca Partidul Social-Democrat din Germania poate fi o „structura mafiota foarte bine organizata?”

Nu, pentru ca un Germania deja functioneaza o justitie independenta, este un stat de drept respectat, coruptia este tinuta sub control la cote  mici, functiile nu se dau clientelei de partid, numirile politice sunt doar la nivel inalt, ministri si secretari de stat, etc.

Si Victor Giosan caracterizeaza regimul politic de la noi astfel: 

Se constata „apariția și dezvoltarea unui sistem neo-feudal de ”parazitare” a sectorului public în primul rând și de control, cel puțin parțial a societății românești”

 Este un astfel de sistem de parazitare a sectorului public de stanga sau de dreapta? Nu este nici de stanga nici de dreapta, este al „structurilor mafiote” care-si zic partide politice.

In concluzie, inainte de a vorbi de ideologii, de stanga si dreapta, trebuie sa aven asigurate conditiile minimale pentru dezvoltarea unui stat, conditii transideologice:
statul de drept, independenta justitiei, separarea puterilor in stat, extirparea coruptiei, depolitizarea institutiilor statului, asigurarea unei economii sustenabile, piata libera, competitie

Din fericire, pentru Romania exista protectia UE si NATO, la care am aderat cu propria vointa si propria semnatura pe Tratate internationale.

Asa ca, vrem nu vrem, ne aliniem mai incet sau mai repede, mai cu vointa sau fara vointa, valorilor si principiilor care guverneaza lumea civilizata, valori si principii transideologice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu