sâmbătă, 14 iunie 2014

Un USL largit, PSD+PNL+PDL, care sa-l dea pe Ponta presedinte si sa faca apoi guvernul



Este un scenariu plauzibil, plecat din modul in care PDL accepta fuziunea cu PNL, fara clarificari privind:
·        participarea PNL la lovitura de stat din 2012
·        critica PNL la adresa lui Traian Basescu si la politica economica a guvernului Boc
·        martea neagra
·        protectia acordata parlamentarilor penali
·        politica economica a ministrilor liberali din guvernul Ponta
·         alte chestiuni extrem de sensibile, necesar a fi lamurite inainte de fuziune. Dar n-au fost.

La cate critici a adus PDL lui Crin Antonescu si PNL, sa le stearga dintr-o data pe toate cu buretele, lucrurile nu stau deloc bine, pentru un partid ce se pretinde cu coloana vertebrala, valori si principii. Sau s-a pretins, acum nu se mai stie.

Cum prezidentiabilii PDL si PNL nu prea au sanse in fata lui Ponta, Iohannis pentru eventuale schelete din dulap, iar Predoiu fiind mai degraba o figura stearsa, mai marii peste fuziunea care se coace in laborator au ajuns, se pare, la concluzia ca e mai practic sa-i dea sustinerea necesara, chiar tacita, prin non-combat, lui Ponta, pentru ca apoi sa formeze impreuna un guvern de larga uniune nationala, condus de Iohannis sau Blaga, cu ministri din PSD, PNL, PDL.

Avantaje:

·        Primul avantaj ar fi inchiderea gurii si criticilor occidentului.  Poporul a votat covarsitor, asa ca fara acuze la adresa puterii largite si legitimate.
·        Majoritatea parlamentara se va ridica la 80-90%, se va putea trece orice lege, cu orice destinatie dorita, de exemplu amnistia si gratierea.
·        Prin legi si numiri facute de noul presedinte, Victor Ponta, se schimba managementul la SRI, DNA, DIICOT, ANI, ICCJ si se salveaza baronii de toate culorile.
·        Bugetul de stat poate intra in proprietatea noului USL, „troica” largita, fara acorduri cu FMI, UE si BM, astfel incat sa-l poata stoarce fara mila. 

Asa cum stau lucrurile acum acest scenariu ar multumi si impaca majoritatea actorilor politici, PMP avand prea putini parlamentari sa se poata opune, iar Traian Basescu nu mai are functia care sa-i dea puterea de a dejuca aceste combinatii.

Este prima data cand m-as bucura sa gresesc in previziunile politice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu