sâmbătă, 28 iunie 2014

PNL, o clona nereusita a PSD



Dupa o istorie de 140 de ani, PNL esueaza lamentabil, copiind in naravuri si apucaturi partidul stat PSD. 

In etapa post-decembrista, plina de dezmembrari si despartiri, (PNL Aripa Tânără, PNL-CD, PL93, PNL Câmpeanu, Partidul Liberal Monarhist), PNL a reprezentat, o perioada, un simbol al luptei impotriva comunismului, al modernizarii Romaniei si apropierii de vest, de tarile civilizate.

Alianta DA

Alianta DA, aparuta in 2003, intre PD condus de Traian Basescu si PNL condus de Valeriu Stoica,  a reprezentat speranta populatiei de a scapa de regimul Adrian Nastase, un tavalug rosu care domina si controla tot ce misca in tara.

Speranta s-a intrupat pana in 2007, cu castigarea guvernarii  si a presedintiei la final de 2004. A existat chiar perspectiva fuziunii intre PDL si PNL, abandonata de Tariceanu care a si initiat prima suspendare a presedintelui Traian Basescu, in 2007.

Lucrurile s-au deteriorat brusc si au luat o noua turnura cand Traian Basescu a rupt pactul nescris, de la nivelul clasei politice, conform caruia nu se baga unii pe altii la puscarie, pentru coruptie si hotie, cu ocazia alternantei la guvernare.

Aparitia in peisaj a unor personaje cheie, Monica Macovei, George Maior, Daniel Morar, Codruta Kovesi, au dat greutate acestei decizii, iar primele arestari si anchetari au inceput sa apara. 

Simtind pericolul, Tariceanu a dat PDL afara din guvern, a initiat prima suspendare a presedintelui Basescu, acceptand sa continuie guvernarea cu sprijinul si sub santajul PSD.

Desi a beneficiat de un context economic favorabil (economia „duduie”), in loc sa faca autostrazi si infrastructura, guvernarea Tariceanu a urmat exemplul Nastase. A marit cu 600.000 numarul bugetarilor, dependenti de stat, aproape a dublat pensiile si salariile, pe resurse financiare de conjunctura si efemere, a lasat 5,5% deficit bugetar, 2 miliarde euro arierate, pensii si salarii dublate, dar fara asigurarea resurselor de durata. Altfel spus, a bagat „mortu” in casa guvernarii Boc, care, in contextul crizei mondiale, a fost obligat sa treaca la cunoscutele amputari de salarii si venituri. Plus „afaceri” pentru activul de partid, unele  si acum in cercetare penala, altele deja anchetate, trimise in justitie, pronuntate condamnari. 

Se poate afirma cu temei ca guvernarea Tariceanu a lasat economia in cadere libera, si doar curajul tandemului Boc-Basescu a facut ca Romania sa n-o ia pe urmele Greciei, fara a beneficia de „perfuziile” in euro de care a beneficiat Grecia.

USL

Antonescu a continuat politica de „impreunare” irationala si atipica cu PSD, desi ii desparteau o istorie, principii, valori, filosofie politica, sociala, de guvernare. Aproape totul. 

Romania nu este Germania, stabila, constanta si predictibila, in care sa fie normale asocieri  de guvernare stanga-dreapta. Mai avem de invatat si experimentat.
Ce a iesit, stim. Antonescu a plecat din USL cand si-a dat seama ca nu mai are sanse sa fie sustinut la prezidentiale, nu de altceva.

PNL-Antonescu a fost parte, alaturi de PSD, la fel ca Tariceanu odinioara, la a doua suspendare a presedintelui, in iulie 2012, caracterizata de lumea civilizata ca o lovitura de stat abia mascata.

PNL-Antonescu a votat in martea neagra, alaturi de PSD,   pentru modificari la Codul Penal, care scoteau alesii de sub incidenta legii penale, si doar reactia devastatoare a opiniei publice interne si a ambasadelor straina a facut sa nu treaca si legea amnistiei si gratierii. 

PNL-Antonescu isi protejeaza baronii si ministri penali, la fel ca PSD, de cercetarea penala si aplicarea legii si in cazul lor. 

Exemplele sunt numeroase: Chitoiu, Chiuariu, Vosganian, Mircea Diaconu, Gigi Becali. 

Altii, fara protectie parlamentara, infunda puscariile,  parchetele, sau sunt acuzati de fraude si matrapazlacuri:   Dan Radu Rusanu, Horea  Uioreanu, Relu Fenechiu, Mariana Campeanu, Virgil Pop, Dan Ilie Morega, Emilian Francu, Cristian Anghel, Verginel Gireada, Corneliu Dobritoiu, Ovidiu Silaghi, Dian Popescu, si lista e prea lunga pentru a incapea in cadrul restrans al unui articol.

Chiar Calin Popescu Tariceanu este acuzat de trafic de influenta, in cazul celebrului biletel roz. Nici o deosebire fata de fratii mai mari si mai puternici din PSD.

In fine, cu ocazia votului asupra declaratiei prin care parlamentul cere demisia presedintelui Basescu, PNL nu s-a departat de PSD, votand cot la cot cu parlamentarii USD, un vot fara consecinte juridice, doar asa, din ranchiuna si dispret fata de un presedinte care a creat conditiile ca justitia sa muste adanc randurile liberale. Iar Antonescu declara ca mai buna era suspendarea presedintelui, daca parlamentul s-a dovedit asa de „nervos”. Nu conteaza ca nu existau dovezi de abateri grave ale presedintelui de la litera Constitutiei. Pentru Antonescu, acum ca si in 2012, dovezile reprezinta o chestiune secundara sau irelevanta. La fel ca pentru PSD.

Concluzie

Toate argumentele de mai sus demonstreaza ca, desi, aparent si formal, nu mai exista USL, PNL si conducatorii sai simt, voteaza si judeca politic la fel cu fratii mai mari din PSD, uniti intr-un USL ideatic si traspartinic, al intereselor de fraudare si devalizare a bugetelor si buzunarelor cetatenilor, al intentiei de readucere justitiei sub cizma politicului. 

De ce o clona nereusita? Pentru ca nu-si asuma direct si pe fata interesele comune cu acelea ale PSD, incearca sa abureasca electoratul cu inalte idealuri, principii si valori democratice si ale statului de drept, cand, in fond, actioneaza si se comporta ca fratele mai mare, PSD. 

PNL a ajuns, dupa 140 de ani de istorie, o clona nereusita a PSD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu