vineri, 26 septembrie 2014

“Nucleara” care resetează jocul electoral




O adevărată bombă “nucleară” a explodat pe scena politică, capabilă să reseteze jocul electoral.
Este vorba de decizia DNA de a cere începerea urmăririi penale împotriva a 9 miniştri din 4 guverne, o situaţie fără precedent în istoria post decembristă.
Cercetarea a început în 2013,  când Corpul de Control al guvernului Ponta a cerut începerea cercetării penale împotriva ministrului Funeriu.
Doar că socoteala de acasă nu se potriveşte cu aceea din târg.
DNA a extins cercetările până la începuturile informatizarii şcolilor, adică 2001, când ministrul Andronescu a dat prin încredinţare directă  contracte unei anumite firme.
Cercetarea este abia la început.
Un Comunicat de ultimă oră al PMP specifică faptul că  dnii Vreme şi Funeriu s-au autosuspendat din PMP, o iniţiativă de demnitate şi corectitudine, domniile lor fiind şi cel mai puţin incriminaţi, doar pentru abuz în funcţie, fapt ce poate semnifica şi faptul că au mers pe mâna subalternilor.
Iată că PMP face deosebirea faţă de celelalte partide, şi încă foarte prompt.
Până la urmă judecătorii vor lua deciziile finale în acest caz, aşa cum este corect să se întâmple într-un stat de drept.
Grav este ce se întâmplă în ograda PSD. Miniştri importanţi, precum Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Athanasiu Alexandru, Ţicău Adriana, Mihai Tanasescu, sunt luaţi în colimatorul DNA, continuând seria deschisă de Adrian Năstase.
Acesta este drumul deschis de Traian Băsescu: o justiţie independentă, care să muşte” fără parti-pris-uri politice, fără să facă distincţie, funcţie  de apartenenţa politică a împricinaţilor.
Cel mai afectat este, paradoxal, Victor Ponta. Care va trebui să se plaseze cumva, fie în apărarea unor „generali” ai PSD, de maximă importanţă, fie lăsându-i pe mâna justiţiei.
Vor urma împricinaţii PSD exemplul celor din PMP? Le va cere Victor Ponta să se autosuspende, sau va acuza DNA că face anchete nefondate? Aşteptăm cu interes reacţia lui Victor Ponta!
Acum capătă logică şi încercarea lui Tăriceanu de a iniția suspendarea preşedintelui, la care Ponta n-a achiesat, de frica reacției americanilor, pe care tocmai îi vizitează.
Campania electorală, care stă să înceapă, se va axa pe două teme: tsunami-ul provocat de DNA,  pe seama  miniştrilor cărora li se cere începerea urmăririi penale şi problema candidatului care a fost și ofițer acoperit.
Sigur, cercetările sunt abia la început.
Pentru aceia care depind de preşedintele Băsescu, este sigur că se va aproba începerea urmăririi penale: ŢICĂU ADRIANA, SANDU GABRIEL, FUNERIU PETRU – DANIEL, ATHANASIU ALEXANDRU, TĂNĂSESCU MIHAI NICOLAE.
Pentru ceilalți, vom vedea dacă parlamentul României va proceda similar cu cazuri anterioare, și va bloca drumul justiției.
Nu cred că electoratul român va rămâne insensibil la astfel de situaţii limită, şi nu va sancţiona candidatul USD, dacă majoritatea parlamentară USD se va opune acţiunii justiţiei.
Dacă  USD se va opune acţiunii justiţiei, avem un exemplu clar la ce să ne aşteptăm în cazul în care Victor Ponta câștigă alegerile. La blocarea totală a justiţiei, pentru ca USD să-şi salveze penalii. O ocazie cum nu se poate mai bună pentru că Ponta să arate la ce să ne aşteptăm, în cazul în care ar câştiga prezidenţialele.
Şi ACL are ocazia să voteze în parlament pentru protecţia penalilor, sau dimpotrivă. Bine ar fi să fie un vot deschis, astfel încât fiecare parlamentar să-şi asume opţiunea în mod transparent, iar la votul din noiembrie să ştim cum stăm.
Iată cum s-a potrivit, acum în prag de campanie, partidele politice să primească o probă de corectitudine şi onestitate: sunt de partea justiţiei, sau a penalilor.
Modul în care vor trece această probă va conta decisiv la votul din noiembrie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu