duminică, 14 septembrie 2014

„Sa dam foc in toata tara, pentru ca avem un singur scop: Victor Ponta, presedinte!"



Asa a urlat, de la tribuna recentului Congres PSD de la Alba Iulia, deputatul PSD de Dambovita, Stanciu Zisu. In aplauzele frenetice ale asistentei.

Dincolo de exprimare, urletul deputatului PSD denota disperarea care a cuprins PSD-ul, speriat de moarte ca ar putea pierde ultima sansa de a scapa de puscarie: presedintia sa revina lui Victor Ponta.

Si este oarecum de inteles aceasta disperare, daca si Presedintele Consiliului Judetean Olt, Paul Stanescu, declara:

“Competitia asta va fi pe viata si pe moarte si chiar pe libertate. Si eu ma uit dimineata la 6, ca atunci vine DNA-ul si le spuneam colegilor mei: Ma, da pe mine de ce nu ma ia, ca eu mai sunt singurul pe aici?”

In cheia disperarii trebuie citita si o eventuala, a treia, suspendare a presedintelui Basescu.  Penalii lui Ponta si Tariceanu nu sunt de loc siguri ca, odata ajuns la Cotroceni, Ponta se va tine de promisiune si ii va scapa de puscarie. Mai bine sa-l stranga cu usa sustinerii in campanie acum, sa faca ceva, dupa aceea va fi prea tarziu.

Dragnea si alte capete, mai putin infierbantate, isi dau seama ce inseamna Basescu in campanie, de partea PMP si a Elenei Udrea, strabatand in lung si lat tara, devoaland hotiile si esecurile actualului regim. Plus dezastrul in imaginea si credibilitatea tarii in plan extern.

In vacarmul generat de o noua suspendare, Ponta va scapa sa dea socoteala asupra esecurilor, in special in plan economic, si va concentra dezbaterea pe un subiect inutil, pentru ca Basescu oricum pleaca de la Cotroceni in doua luni.

In ce mod ar fi mai sigura castigarea presedintiei? Cu Basescu suspendat, sau la Cotroceni? Greu de evaluat. Decizia PSD  trebuie sa vina in scurt timp, iar daca Ponta este cel care va avea ultimul cuvant, tare mi-e teama ca vom asista la a treia suspendare.

Si mai e ceva.

Presedintele Basescu la Cotroceni are acces la toate sursele de informatii pe care, in mod normal, le are un presedinte.

In campanie, daca ar afla de furtisaguri si incalcari ale legii electorale, presedintele Basescu ar fi in fiecare seara la pupitrul Cotroceniului, devoaland fraudele, fapt ce ar duce la inhibarea masiva a „masinariei” electorale  de partid a PSD.

Este inca unul din motivele pentru care Ponta ar merge pe ideea suspendarii presedintelui.

Daca Zgonea ar fi presedinte interimar in perioada campaniei, el si PSD ar fi beneficiarii tuturor informarilor venite de la servicii. Pentru ca, institutional, acestea ar trebui sa lucreze mai departe si sa furnizeze presedintelui, fie el si interimarul Zgonea, toate informatiile pe care acesta le cere. O mina de aur pentru PSD.

Nu mai putin important, Zgonea ar promulga imediat, fara discutii si amanari, o lege a amnistiei si gratierii, pusa rapid pe tapet in Parlamentul Romaniei. Iar baronii, fericiti, ar contribui masiv la victoria lui Ponta la prezidentiale.

DNA este un actor important, prin anchetele in curs, ca doar nu-si inchide portile pana dupa alegeri. Prin anchetele si arestarile ce se vor produce in continuare, chiar daca nu printre prezidentiabili,  poate fi afectata credibilitatea unuia sau altuia dintre candidati.

Miscarile subterane in politicile de aliante si lovituri sub centura reciproce, nu s-au incheiat inca.

Discutia despre cine este „acoperit” si cine nu, nu s-a terminat, nu se stie cum si cand se va inchide.

Nu se cunosc actiunile pregatite de SRI si DNA, pentru a asigura un scrutin electoral fara fraude. Este de presupus ca vor fi actiuni consistente, de aici ideea de a-l suspenda a treia oara pe Basescu si a tempera, astfel, actiunile serviciilor, care ar da socoteala presedintelui interimar, Zgonea.

Doar se presupun reactiile internationale in situatii delicate din campanie, dar oficialii internationali nu-si pot permite sa intervina direct in campanie, pentru ca nu este in logica si cutuma internationala sa faca acest lucru.

Asa stand lucrurile, pot aparea evenimente care sa reseteze jocul politic si electoral, in chiar plina campanie electorala.

Si situatia internationala, geostrategica si militara, de la granitele Romaniei, este de 
natura sa franeze tendintele lui Ponta spre suspendarea presedintelui Basescu.

Primul telefon pe care l-ar primi Ponta de la Obama si Merkel, ar suna cam asa: „Ba, voi sunteti nebuni?”

Toate aceste aspecte, si inca multe altele, fac din actuala campanie electorala una atipica si impredictibila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu