marți, 23 septembrie 2014

O analiză a scenei politice actuale

O analiză a scenei politice actuale relevă situaţii atipice şi impredictibile, estompate oarecum de discuţiile referitoare la ofiţeri acoperiţi din presă şi justiţie.
De interes pentru alegerile prezidenţiale sunt, însă, discuţiile legate  candidaţi şi susţinerea lor de către forţe politice sau nepolitice.
  1. PNL este un partid  de centru stânga. Aceasta este situaţia cu toate partidele liberale europene. Guvernarea Tariceanu-PSD (fără susţinerea PSD n-ar fi fost posibilă), construcţia şi guvernarea USL, (PSD-PNL) demonstrează acelaşi lucru, atracţia PNL pentru politici de centru stânga.
Dezastrul economic lăsat moştenire de Tariceanu guvernului Boc, care a şi făcut necesare tăierile de venituri din 2010 completează tabloul a ce înseamnă filosofia de guvernare a PNL.
De menţionat şi teoria economică susţinută de Tariceanu, stimularea consumului prin deficite oricât de mari, fără accord cu FMI, adică exact “reţetă” care a aruncat Grecia în prăpastia economică.
 Pentru comparaţie, guvernarea PDL-PSD din 2009 a rezistat doar 9 luni, între cele două filosofii de guvernare existând o prăpastie teoretică  şi practică, o incompatibilitate de stil şi principii de guvernare.
  1. PDL a fost topit în PNL. În acest context, ce se întâmplă cu orientarea şi cu filosofia de dreapta a PDL? A renunţat la ea şi s-a mutat pe stânga? Sunt de acord membri de rând ai PDL cu această “basculare” a concepţiei de guvernare, de la dreapta la stânga? Din discuţii şi reacţii de la nivel local şi judeţean rezultă o derută consistenţă a membrilor şi organizaţiilor PDL, care nu mai ştiu ce să înţeleagă, după virajul doctrinar al conducerii de partid.
  2. Singurul partid cu o orientare clară de dreaptă este PMP. Din declaraţii şi asumarea continuării politicilor începute de Traian Băsescu, PMP doreşte menţinerea României în coordonatele trasate de tratatele Uniunii Europene, la care suntem parte prin semnarea lor.  Pasul următor îl reprezintă o integrare deplină în filosofia şi politicile economice, fiscale, monetare.
Statul de drept şi independenţa justiţiei, echibrele structurale şi creştere economică sustenabila, consolidarea şi depolitizarea instituţiilor statului reprezintă pilonii interesului naţional, în concepţia PMP.

Acceptarea umbrelei de securitate a NATO, care ne dă siguranţa că nu vom fi victime ale agresiunii unor ţări cu tendinţe imperialiste, reprezintă în viitor un element important al politicii externe româneşti.
  1. Candidaţii relevanţi la prezidenţiale se împart în două grupuri: de stânga şi de dreapta.
Candidaţi de stânga sunt Ponta, Iohannis, Tariceanu şi Melescanu, iar de dreapta Elena Udrea, Monica Macovei.
Iarăşi o situaţie atipică, 4 candidaţi relevanţi de stânga şi două doamne candidate de dreapta, cu deosebirea că Elena Udrea are în spate o structură de partid capabilă să poarte  o camapanie electorală şi să participe cu reprezentanţi în secţiile de votare.
  1. PDL-istii cinstiţi sunt în situaţia să decidă dacă susţin un candidat de dreapta, legat de istoria şi succesele remarcabile ale PDL, de susţinerea acordată preşedintelui Băsescu, în momentele dramatice ale celor două suspendări sau, urmează conducerea PDL care a decis să topească partidul într-un PNL de centru stânga.
Mai grav, candidatul oficial al ACL (PNL-PDL), Klaus Iohannis este un personaj necunoscut în istoria politică a României.
Iohannis a aterizat de  puţin timp în PNL, din neantul politicii, pentru că administrarea unui oraş reprezintă cu totul altceva, comparativ cu funcţia de preşedinte.
În exercitarea funcţiei de preşedinte a unei ţări intervin adeseori situaţii dramatice, interne şi internaţionale, ameninţări la adresa securităţii naţionale. Nimeni nu ştie dacă dl Iohannis este  calificat şi are tăria de caracter necesară pentru a face faţa unor astfel de provocări.
Mai grav, chiar ex-presedintele PNL, Crin Antonescu, omul care l-a inventat pe Iohannis,  s-a lepădat de propria invenţie, anunţând ca nu-l susţine în postura de candidat la presedinţie. Un lucru de neînţeles, până la alte explicaţii.
În aceste condiţii este de înţeles deruta în care se zbat membri şi organizaţiile locale ale PDL.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu