miercuri, 31 iulie 2013

Mai avem coabitare?

Ca sa intelegem ce se intampla pe scena politica sa rememoram constrangerile actorilor principali, unele contradictorii.

Traian Basescu

Este si de jure si de facto principalul aparator al interesului national, constand, in principal, din:

1.     Interese de securitate nationala
2.     Independenta justitiei
3.     Pastrarea echilibrelor structurale si crestere economica
4.     Denuntarea incercarilor actualei puteri de a fura cu legea

3 si 4 sunt in contradictie, pentru ca 3 presupune coabitare linistita si stabilitate politica, iar 4 inseamna dimpotriva, scandal pana la cer.

Presedintele Basescu are si arme redutabile sa-si indeplineasca misiunile: sprijinul si protectia UE, serviciile secrete, experienta politica si administrativa, echipe de analiza si consiliere, contacte excelente cu liderii euro-atlantici. 

Traian Basescu a inceput si un proces de reinventare, de rebranduire, cu repetate bai de multime, in care nu mai este huiduit si injurat. Are nevoie de acest restart inclusiv pentru impulsul pe care doreste  sa-l dea Miscarii Populare,  inlocuitoare a PDL pe partea dreapta a scenei politice. 

Puterea conducatoare

 In proasta traditie romaneasca incearca sa se imbogateasca, inclusiv clientela politica, pe seama  mulgerii bugetului de stat, prin contracte si functii publice.

In acest proces exersat cu sarg timp de 23 de ani, politicienii au contat pe indulgenta justitiei, care acum nu mai vrea sa inchida ochii. 

Alaturi de esecul demiterii presedintelui, imposibilitatea incalecarii justitiei care a prins gustul independentei sunt principalele piedici in atingerea obiectivului de imbogatire prin spolierea bugetului de stat.

Cat timp Victor Ponta si Guvernul n-au aruncat cu bani in stanga si dreapta, au pastrat echilibrele macroeconomice, parea ca merge coabitarea in parametrii initiali.

De indata insa ce tentativele de imbogatire cu legea s-au multiplicat, Presedintele nu putea sa mai taca si de aici reinceprea razboiului.

Datele sunt altele, comparativ cu iulie 2012.

Electoratul a votat USL pentru o viata mai buna, deziderat ce se indeparteaza pe zi ce trece. Specificul electoratului roman nu este iesirea in strada si demonstratiile. Strange din dinti, si la momentul votului se descarca, votand negativ.

Deja de la momentul suspendarii din vara trecuta, pana in decembrie, USL a pierdut trei milioane de votanti. Cati or mai fi acum, nu se stie. Dar toate masurile guvernului conduc la pierderea, zilnica, a zeci de mii de votanti. 

Exista momentul europarlamentarelor si prezidentialelor din 2014, cand USL s-ar putea sa constate ca din toata sustinerea populara avuta in 2012 s-a cam ales praful. De acest moment al adevarului se tem cel mai mult liderii USL, pentru ca le-ar putea anula legitimitatea de a conduce tara.


Iata lista incercarilor USL de a spolia bugetul de stat:

1.     Privatizarea CFR Marfa, proces marcat de numeroase nereguli. Schimbarea regulilor dupa inceperea privatizarii, apelul la CSAT sa valideze posibile ilegalitati, monopolul la care se ajunge daca ramane castigator GFR.

2.     Proiectul de lege privind incompatibilitatile alesilor locali. Victor Ponta si Liviu Dragnea incearca sa schimbe legea, in loc sasi oblige primarii s-o respecte. Din fericire, UE a spus deja un NU raspicat, asa incat slaba speranta de modificare a legii.

3.     Renuntarea la 400 milioane $ din datoria cazahilor de la privatizarea Rompetrol. Actul normativ a fost blocat de presedinte si retrimis in parlament. 

4.     Transferul a 2.800 hectare de teren agricol de la Academie la CJ Brăila

5.     Fraudarea a  110 de milioane euro la Portul Constanţa, data in vileag de Corpul de Control al lui Fenechiu. Victor Ponta, asa de saritor sa trimita la DNA sesizari in legatura cu fosta guvernare, acum tace chitic.

6.     Anuntul Ministerului Educatiei pentru proiecte POSDRU de 163 milioane euro, cu termen de depunere a candidaturilor 2 (doua) zile. Prelungit cu inca patru zile, dar tot hotie este in curs de executare.

7.     Proiectul de concesionare a cladirii TVR din Moliere catre Trustul Intact al lui Voiculescu, tentativa descoperita de presa si probabil blocata.

Acestea sunt cele mai vizibile hotii ale guvernarii Ponta, care trebuie sa faca fata si la „bomba” Dragnea.

Dupa tot scandalul legat de Fenechiu, cand Ponta a fost trimis in corzi de presa independenta si de elita intelectuala din Romania, de raportul MCV si de toate urechelile primite de la Merkel, Barroso si altii, nu cred ca-si permite sa mentina al doilea om in guvern dupa trimiterea sa in judecata. 

Este si explicatia faptului ca l-a mandatat pe Oprea sa-i tina locul in perioada concediului, iar la intrebarea ziaristilor ce va face cu Dragnea dupa previzibila trimitere in judecata a spus ca nu stie.

Este clar ca toate tunurile presei, opozitiei, presedintelui, mediei straine, oficialilor europeni, se vor napusti peste Victor Ponta, care nu va fi capabil sa le pareze si contracareze. Ce sa faca, sa repete la infinit aceeasi explicatie penibila cu prezumtia de nevinovatie aplicata unor demnitari cu mainile pana la coate in bani publici?

In acest context, ce mai inseamna coabitarea?

Pe de o parte pastrarea stabilitatii politice, dar si denuntarea din partea unei voci credibile si incarcata de greutatea functiei a hotiilor USL.

Cum un proces de suspendare a presedintelui ar arunca tara in aer, e clar ca nu mai este o oportunitate valida pentru USL, cu exceptia mintii infierbantate de trecerea pe la DNA a lui Dan Voiculescu.

Presedintele Basescu va face si in continuare ce stie mai bine, va ataca public toate derapajele USL, cu directia fraudarii bugetului public. Ajutat fiind de servicii si o justitie independenta.

Trebuie sa recunoastem ca in aceste conditii lupta devine teribila, si doar declaratiile belicoase, arogante, aburitoare si mincinoase ale lui Victor Ponta nu sunt suficiente pentru a tine DNA si justitia departe de afacerile baronilor USL.

Exista inca un factor important. Presa independenta si societatea civila, sprijinite de retelele de socializare si circulatia informatiei pe internet, lamuresc  intelectualii inca pacaliti de catre USL si  institutiile europene, inclusiv media europeana,  care-i sunt adevaratele intentii si cum incearca sa le puna in opera. 

O diferenta extrem de importanta, comparativ cu perioada Nastase, de pilda. Vizitele la DNA si procesele in instanta, urmarite si transmise in direct de mai toate tv-urile, reprezinta un factor nou care erodeaza rapid increderea de care se bucura USL in ochii votantilor sai.

Concluzia ar fi: coabitarea ramane pe hartie, incepe lupta la baioneta, intre un singur om, avand insa greutatea de Presedinte al Romaniei si armata de politruci ai USL, flamanzi si insetati, doritori a se capatui intr-un an-doi, ca nu se stie ce va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu