joi, 21 august 2014

Ce optiuni avea Traian Basescu?



Toata avalansa de critici la adresa presedintelui Traian Basescu nu tine cont, ca si alta data, de intrebarea cruciala: ce alternative are Traian Basescu?

Obiectivul sau este continuarea proiectelor pentru care s-a batut 10 ani, cel putin, cu sacrificii personale si familiale imense:

-statul de drept si independenta justitiei
-consolidarea si depolitizarea institutiilor statului
-pastrarea echilibrelor macroeconomice
-drumul Romaniei spre vest, nu spre est

Foarte multa lume se bucura cand justitia face dreptate in cazuri notorii. Cati isi mai aduc aminte ca fara decizia lui Traian Basescu de a lasa justitia independenta, acum eram tot in paradigma de guvernare Nastase

Cum si-ar fi vazut continuate proiectele, in vacarmul de candidati si aliante politice?
1

  •    Sa fi ramas atasat PDL. Despartirea sa de PDL, cu un an si jumatate in urma, se confirma acum a fi fost justificata. PDL s-a asociat, fara sa puna intrebari si conditii, cu PNL, autor sau coautor la suspendarile presedintelui, partidul care a facut praf statul de drept in martea neagra, care isi apara cu dintii penalii din parlament. Noului PNL nu-i pasa de echilibrele macroeconomice cand sustine reducerea CAS, fara siguranta ca aceasta operatiune, altfel necesara, nu va distruge aceste echilibre.

  • Sa fi sprijinit pe Monica Macovei sau Cristian Diaconescu. Era o optiune, anulata, insa, de lipsa de sanse a celor doi. Fara o structura de partid in spate, care, cel putin, sa-si trimita reprezentanti in sectiile de votare, fara o notorietate rezonabila, castigata in multi ani de politica, cei doi n-au nicio sansa, pentru ca electoratul majoritar, nu patura elitista, n-a prea auzit de ei.  Sau, chiar daca are notorietate, precum Monica Macovei, fara structuri de partid in spate, e foarte greu sa castigi. Ar lua, probabil, sub 5%, la viitoarele alegeri.

  • Sprijinul acordat PMP si candidatului sau, oricare ar fi fost acela. Intre fortele de dreapta, ramane PMP, partid inspirat de presedintele Basescu si politicile sale.


Alegerea candidatului Elena Udrea a fost solutia optima, pentru ca este singura din partid  cu notorietate de aproape 100%, care poate aduce un scor semnificativ, relevant, partidului. Nu exista in partid o alta persoana cu notorietatea necesara pentru a aduce voturi.

Elena Udrea s-a dovedit extrem de loiala presedintelui Basescu si proiectelor sale. Este singurul candidat care ar asculta de sfaturile si propunerilor presedintelui, daca ar castiga scrutinul, pentru ca a evoluat  politic la “scoala” presedintelui Basescu.

Elena Udrea s-a dovedit si eficienta profesional, in atragerea fondurilor europene, dezvoltarea de proiecte de infrastructura, etc., iar sustinerea de ultima ora a lui Emil Boc vine in favoarea acestor afirmatii.

Ca este contestata in patura subtire a “elitistilor”, fie ei ziaristi, comentatori, politicieni, este o realitate. 

Dupa cum tot realitate este faptul ca este cunoscuta si, in multe cazuri si apreciata, in masa mult, mult mai larga, a alegatorilor care nu fac parte din patura “elitistilor”. 

Care-si vad de viata si preocupari fara sa stea cu ochii, zilnic, pe internet, retele de socializare, sau pe  tv-uri. Si care reprezinta majoritatea cetatenilor.

Cei care o contesta nu-i reproseaza ceva concret, eventual esecuri in campania de la Bucuresti pentru primarie, compensate de castigarea a doua mandate de parlamentar, ultimul in 2012, in conditiile in care USL a luat 70%. 

Ce optiuni avea Traian Basescu? 

Intre a lasa tara pe mana PSD-ului, care tocmai ne-a bagat in recesiune, sau a PNL-ului, care nu da doi bani pe statul de drept si independenta justitiei, ce alta alternativa avea Traian Basescu? In conditiile in care candidati independenti n-au nicio sansa sa invinga, la noi si aiurea.

De raspunsul cinstit la aceasta intrebare depinde, poate, si viitorul nostru si al copiilor nostri.

Regretele tardive, cand la Cotroceni s-ar instala un adversar al independentei justitiei, nu mai ajuta la nimic.

Vom asista, posibil, la eliberarea din inchisori a tuturor celor care acum platesc  pentru hotiile din buzunarele romanilor.

Memoria electronica pastreaza acest articol. 

O sa-l repostez si in aceasta, nefericita, nedorita, situatie.

Sau, poate, cititorii vor gasi si alte solutii viabile, nu utopice. Abia astept sa le vad.

Un comentariu:

  1. Basescu mai avea optiunea sa-si declare sprijinul pentru Monica Macovei, cea mai importanta continuatoare reala a proiectelor lui. Elena Udrea nu prea are legatura cu statul de drept, cel mai important proiect sustinut de Basescu. Dar E.U. a cam ramas singurul "aliat" al presedintelui, intre ghilimele pentru ca nu a fost "extrem de loiala" asa cum spuneti, l-a inlaturat pe Cristian Diaconescu, candidatul propus de Basescu, si poate chiar a refuzat la congresul de Iunie sa renunte la sefia PMP in favoarea lui Cristian Diaconescu, propus de presedinte.
    Cat despre candidatii independenti de care spuneti ca nu au sanse, cred ca trebuie sa votam cu candidatul care ne reprezinta cel mai bine, si nu cu candidatul care are cele mai multe sanse sa castige. Dupa logica dvs ar trebui sa votam toti cu Ponta ca el are cea mai mare probabilitate de castig?

    RăspundețiȘtergere