luni, 20 mai 2013

Luni, zi decisiva pentru USL





Se acumuleaza fapte si declaratii care fac improbabila continuarea functionarii USL, dupa ziua de luni.

Ultima lovitura data USL vine de la Ilie Sarbu, care a declarat duminisa seara la un post tv: „USL se va rupe dacă în cursul zilei de luni nu se va lua o decizie în cazul excluderii din alianţă a lui Sorin Roşca Stănescu.”

Crin Antonescu a declarat ritos, dupa sedinta din 16 mai, ca nu se pune problema excluderii senatorului SRS, ca decizia a fost luata si ca nu e nimic de adaugat.

Inregistrarea audio a discutiilor de la importanta sedinta din 16 mai a pus deja gaz pe foc, asa incat, in ciuda declaratiilor de solidaritate si tandrete dintre Ponta si Antonescu, lucrurile nu mai pot continua dupa o declaratie de genul: „Suntem singuri impotriva lui Basescu, a PSD, a unor institutii internationale. Trebuie sa rezolvam pana la vacanta parlamentara”.

Acuze grave a adus ministrul muncii, Mariana Campeanu:

"Domnul prim-ministru a ieşit la TV şi a anunţat că se măresc cu 13% în două tranşe, domnul Voinea a ieşit şi a spus că se măresc cu 8,4 % şi cu 4% la anul şi atunci eu ce era să fac? Am aflat la TV şi am stat toată noaptea să scriu cum s-a spus la TV. Ce puteam să fac pentru că nu am fost consultată când s-a hotărât acest lucru".

Ministrul sanatatii, Nicolaescu se plange ca premierul blocheaza reforma in sanatate: „cel care blochează reforma din Sănătate este nimeni altul decât premierul, care a redus cu 18% bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2013”.

Norica Nicolai toarna si domnia sa gaz pe foc:

„Acum se vede că PNL a devenit o anexă a PSD la Guvernare – lucrurile bune apartin lui Ponta și cele rele dumneavoastră. Eu cred că tot ce se întâmplă acum e parte a unei strategii bine pusă la punct de PSD și cu niște aliați tradiționali plus Traian Băsescu și PDL sau cu o parte din ceea ce a mai ramas din el”.
Liderii PNL din teritoriu se plang si ei de lipsa banilor si de faptul ca ministrul Liviu Voinea ii obliga prin OUG deja aprobat sa plateasca arieratele, pentru ca vine FMI si prinde Romania cu lectiile nefacute.

Dincolo de aparente, situatia este urmatoarea:

-Victor Ponta decide de unul singur, alocarea fondurilor, de exemplu. Rolul ministrilor PNL este mai mult decorativ, nu are nici unul vreun cuvant de spus in guvern.
-PNL pierde prin asocierea cu masurile dure de ajustare anuntate de Ponta, decise, probabil, impreuna cu Basescu si Isarescu.
-PNL deconteaza nemultumirile populatiei, legate de marirea taxelor si preturilor, in deosebi la energie, la care suntem restanti fata de prevederile tratatelor cu UE.
- Prin actiunile DNA si parchete, DLAF, OLAF, si sa furi nu este asa usor, cum s-a vazut cu anchetele si condamnarile pe banda rulanta.
- Inregistrarile iesite de la sedinta PNL s-ar putea sa poarte amprenta serviciilor secrete, un motiv in plus sa se simta umilit.
- Lupta electorala pentru europarlamentare nu va putea evita atacuri sub centura intre partenerii din USL, asa incat tot la ruptura s-ar ajunge.
- Nemultumirile baronilor PNL au ajuns la paroxism, si fara bani si injurati de populatie pentru masuri nepopulare, de ce ar mai sta la guvernare?

Analiza poate continua, cert este ca PNL nu mai are niciun motiv sa ramana la guvernare, a cincea roata la caruta. Mai ales ca „dusmanul nostru a ajuns prieten cu partenerii nostri”, cum spune Antonescu, iar nucleul dur al PNL n-a inteles de la inceput aceasta uniune contra naturii.

Mai este un argument. In momentul acesta dreapta politica este faramitata si in degringolada. Practic, scena politica este aproape goala in partea dreapta.
Asta nu inseamna ca va ramane tot timpul asa. Este posibil, eventual sub regia lui Traian Basescu, sa se coaguleze o formatie doua, puternice, care sa ocupe scena inainte de sosirea PNL. 

In opozitie este foarte simplu sa-ti faci campanie, fara sa decontezi guvernarea.
In aceste conditii, dupa aparitia in presa a tuturor discutiilor de la sedinta din 16 mai a PNL, nu mai este posibila o continuare a guvernarii USL.
Este posibil ca ruperea USL sa fie consecinta unui plan amanuntit intre Ponta si Basescu, cu binecuvatarea oficialilor UE, de care depinde finantarea in continuare a Romaniei.

Urmeaza constituirea unei noi majoritati parlamentare, un nou guvern, posibil mai suplu, fara ministri liberali si revenirea lui Traian Basescu la butoanele guvernarii. O saptamana extrem de agitata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu