joi, 23 mai 2013

Ipocrizia lui Victor Ponta legata de Bacalaureat




Am auzit si anul trecut indemnul lui Victor Ponta: „cei care fraudeaza la Bacalaureat sa fie dati afara”.

Anul acesta se repeta avertismentul cu si mai mare vigoare: „E foarte important, o spun inca o data, supravegherea: camere de luat vederi, profesori. Aia trebuie sa fie la sange. Deci un elev bine pregatit ia o nota mare, unul mai putin pregatit o nota mica, dar unul care fura trebuie sa dispara din examen”.

Trecand peste faptul ca insusi premierul, Victor Ponta, n-a disparut in neantul politicii cand Senatul Universitatii din Bucuresti i-a spus ca a plagiat, toate aceste avertismente sunt in praf in ochii prostilor, o varianta a proverbului „hotul neprins e negustor cinstit”.

Sa vedem ce s-a intamplat anul trecut la examenul de Bacalaureat.
Indiferent ce spun si se lauda ministrii sau premierii, cifrele statistice nu pot fi ignorate sau manipulate.

In judetul Giurgiu, s-a inregistrat un procent de promovare de cinci (!) ori mai mare, comparativ cu judetul Ialomita. Doua judete aproape vecine, la fel de bogate sau sarace. Ca si cum toti elevii si profesorii valorosi au fugit din Ialomita si s-au refugiat in Giurgiu!
Centre de examen din rural, din judetul Giurgiu, au inregistrat procente de promovare de 50-60%, in timp ce in buricul Bucurestiului am avut si 0% promovare la unele licee tehnice. 

La examenul de Bacalaureat din toamna lui 2012 s-a inregistrat un procent de promvare de 25%, cu 30% mai mare comparativ cu procentul din toamna lui 2011 (18%).
In judetul Mehedinti s-a inregistrat o suita de procente de promovare halucinanta! 99%, 82%, 27% in vara 2011, 52% in toamna 2011. Cu aceeasi profesori si aceeasi elevi!
Exista in datele statistice diferente uriase intre licee tehnice, intre judete diferite sau chiar in acelasi judet. Daca la liceele teoretice este normal sa avem procente mari de promovare, la licele tehnice media a fost de 20%, cu diferente de 1/5 sau chiar mai mult intre unele licee. Dupa cum au existat licee cu 0% procent de promovare sau aproape de zero.

A analizat cineva din Ministerul Educatiei cauzele acestor fenomene din sistemul educational? A fost cineva sanctionat? Profesori, directori, inspectori? Sau se considera normal  ca invatamantul tehnologic sa functioneze cu un randament de 20%, pe banii contribuabililor?

Toate aceste date, care atenteaza grav la legile statisticii matematice, fiind vorba de zeci de mii de elevi, n-au dat frisoane Premierului sau Ministrului Educatiei.
Si totul se putea rezolva foarte simplu. 

Preluarea tezelor de la examenul de Bacalaureat din judetul Giurgiu si recorectarea lor in alt judet, eventual la Bucuresti, sub supravegherea inspectorilor ministeriali. S-ar fi descoperit astfel tezele identice, copiate, xeroxate, supraveghetorii din salile respective. Se pot analiza imaginile de la camerele de supraveghere si depistarea momentelor cand au fost intrerupta supravegherea. 

Nimeni nu a dorit sa faca aceasta verificare, nici ministrul Andronescu,  nici actualul ministru Pricopie, iar premierul nici atat. Putea  da dispozitie sa se faca aceasta ancheta.

Suntem in zona de control, ancheta si sanctiune administrative, nu este de resortul  DNA sau Parchetului, pentru ca nu exista evidentiate date concrete de coruptie, de fraudare, nume, sume de bani, imagini sau fotografii, etc. Dupa strangerea primelor date, Parchetul  poate continua ancheta cu interogatorii, analiza imaginilor video, etc.

In aceste conditii, cand an de an sunt trecute cu vederea fapte si evenimente precum cele semnalate, apelul premierului la corectitudine este pura ipocrizie. Stie la fel de bine ca nu se va intreprinde nimic nici anul acesta.

Ar fi culmea, un Prim Ministru dovedit plagiator sa sanctioneze elevii care plagiaza si ei  un pic la Bacalaureat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu