joi, 25 noiembrie 2010

Romania optimista

Ma incapatanez sa remarc si lucrurile bune din societatea si economia romaneasca, pentru ca isteria prabusirii si dezastrului total sa nu acapareze spatiul public in totalitate. Pentru ca nu este asa. Nu suntem intr-o situatie mai proasta decat multe alte tari. Ne place insa sa ne vaicarim si sa plangem unii pe umerii altora, sa dam vina mereu pe ceilalti pentru neimplinirile si necazurile proprii. Niciodata pe noi insine.

Care ar fi atuurile pe care poate conta Romania?

1. Sistemul bancar stabil. Nu trebuie sa fii cine stie ce specialist sa vezi ca statul roman n-a trebuit sa pompeze bani in banci pentru a le salava de la faliment. Nu-i vorba, nici nu avea de unde. Bancile mama n-au retras bani din filialele romanesti, ba in ultimul timp le-au si recapitalizat cu sume importante. Rezervele minime obligatorii, controlul strict impus de BNR asupra bancilor, ne-a ferit de surprizele de care au avut parte Irlanda, Grecia, in curand Portugalia si, posibil, alte state. Care acum au nevoie de ajutoare uriase de la UE si alte organisme, pentru a se salva si, odata cu ele si moneda euro. Noi n-am cerut ajutoare de acest nivel.
2. Gradul redus de indatorare al tarii. Spre deosebire de alte tari, un grad de indatorare de sub 40% din PIB este departe de limita de pericol, mai ales comparativ cu tari ca Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia, Spania, care au un nivel de indatorare mult mai ridicat. Ar putea fi un atu pentru reorientarea investitorilor straini spre tara noastra, mai stabila economic, bancar si financiar.
3. Presedintele si Guvernul stiu problemele reale ale tarii. Nu numai ca le stiu, dar si spun adevarul despre ele, in gura mare, pe toate canalele media, ceeace este o noutate pentru Romania. Spun si drumul de urmat: restructurarea si reformarea statului, pentru a avea disponibilitati financiare pe care sa le indrepte spre infrastructura, spre modernizare, informatizare. Ramane sa intelegem cu totii aceste adevaruri, chiar dureroase, sa actionam cu totii in directia cea buna. Si sa ignoram cantecele de sirena care ne promit sa castigam mai mult pentru munca mai putina. Din parte unei opozitii pentru care accesul la mierea bugetara si bazinul de functii publice e mai important decat viitorul tarii.
4. Gradul de acceptabilitate privind restructurarile si reducerile aparatului bugetar. Spre deosebire de Grecia, romanii nu au iesit masiv in strada, sa se bata cu fortele de ordine, pentru ce? Ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu poate da. In timp ce grecii blocau propriul sistem de transport, in plin sezon turistic, taindu-si, practic, o importanta sursa de venituri, sindicatele noastre n-au reusit sa scoata in strada mai mult de 30-40.000 de protestatari. Care au manifestat aproape pasnic, fara incidente grave, fara morti si raniti, cum s-a intamplat in Grecia. In anii de crestere economica s-au produs, totusi, acumulari, cel putin in vile, case, terenuri, autoturisme, bunuri de folsinta indelungata, depozite la banci. Care demonstreaza ca aceia care au muncit, in tara sau in strainatate au prins cheag si au pus si ceva deoparte pentru zile negre. Altii n-au procedat la fel si acum tipa sa le dea statul ajutoare. Au fost obisnuiti prost. Nu le ramane decat sa se intoarca la realitatea economica si la munca.

5. Stabilitatea politica. Pana in prezent, in ciuda campaniilor de presa si a amenintarilor cu daramarea guvernului, motiunea de cenzura a avut o sustinere mai slaba decat precedenta. Semn ca multi parlamentari au inteles aventura la care ne impingeau PSD+PNL. Fara un minim program comun, fara un premier previzibil, cu programe politice si economice total incompatibile, cu intepaturi si atacuri abia voalate, inainte de a accede la putere, ce s-ar fi intamplat dupa preluarea puterii? Un scandal perpetuu, pe resurse si functii publice. Cineva propunea la un post de radio sa iesim in strada si sa blocam tot. Si? Care ar fi rezultatul? Incepe sa ploua cu bani din cer? Ca Parlamentul functioneaza schiopatand, este adevarat. Trebuie sa ne obisnuim sa nu depindem de Parlament si de politica. Ar fi ideal.
6. DNA si DIICOT isi fac treaba si fac arestari pe banda rulanta. Fara timorari si ezitari, fara sa para ca se tem de importantele personaje carora le pun catuse. Lista celor arestati e prea lunga si este cunoscuta. Unii sunt si condamnati, altii sunt in asteptare. Doar daca o comparam cu lista din anii 2000-2004 ne dam seama de saltul impresionant produs.
7. Romanii care lucreaza afara. 3 milioane de romani au invatat ce inseamna munca adevarata, constiincioasa si bine platita. Este de presupus ca o data cu reluarea cresterii economice in tarile dezvoltate ale UE si fluxurile de bani trimise in Romania vor creste, contribuind la redresarea balantei de plati si la cresterea consumului, cu efectele pozitive stiute.
8. Din ce in ce mai multi studenti romani decid sa studieze in universitati straine de prestigiu, utilizand oportunitatile oferite de nivelul taxelor, acelasi pentru toti cetatenii europeni. Contactul cu lumea stiintifica si cercetarea internationala este un castig cert, atunci cand vor reveni, cel putin in parte, in tara.
9. Societatea civila si presa. Exista mii de ONG-uri care activeaza in diferite zone ale societatii, uneori suplinesc statul in asistenta sociala, fac radiografii si aduc critici severe politicilor publice. Presa, la randul ei, afla si da publicitatii, prin mijloace specifice, aproape orice (cazul Catalin Tolontan vs Monica Ridzi). Institutii media importante ofera spatiu ONG-urilor si criticilor, cu exceptia televiziunilor mogulilor. Alianta pentru Romania Curata continua o activitate de cativa ani in zona monitarizarii actelor de coruptie.
10. Uniunea Europeana isi ia masuri de precautie. Incepand de la anul UE va initia mecanisme de monitorizare, control si sanctiuni asupra bugetelor, deficitelor, dezechilibrelor structurale, etc. Fiind patita cu Grecia, Irlanda si, posibil, alte tari, UE s-a trezit la realitate si va pune piciorul in prag. Aceasta posibilitate va pune in garda si guvernantii romani care nu mai pot face ce vor, in goana dupa voturi.
11. Productia de porumb a fost anul acesta 9 milioane de tone, un record in istoria tarii, plasand Romania in Top 10 mondial. Fara interventie politica, a presei, a guvernului. Doar cu munca responsabila a celor multi din agricultura. Prin exporturi, o importanta resursa financiara se va reintoarce la producatori, ajutandu-i sa-si dezvolte in continuare afacerile.
12. S-a luat decizia de principiu pentru asfaltarea a 10.000 km de drumuri comunale. Cine a vazut comunele asfaltate din jurul Bucurestiului isi da seama de diferenta uriasa pe care o reprezinta iesirea din glodul si praful mioritice. Ce investitori ar risca sa-si intepeneasca pantofii si masina pe ulitele preistorice, in latrat de caini comunitari? Sigur, pana la implementare mai sunt studii de oportunitate, de fezabilitate, de impact, mediu si cate si mai cate. Dar bine ca s-a gandit cineva la asta. Iar pana la finantare apar si banii, inclusiv europeni. Daca reducem bugetarii si punem in locul lor computere, care nici nu gresesc, nici nu cer spaga.


Sunt convins ca exista o fereastra prin care sa iesim la liman si apoi sa mergem pe drumul modernizarii, progresului si bunastarii.

Depinde doar de noi sa aducem contributia fiecaruia la binele general, care sa se transforme mai tarziu in binele personal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu