sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Legea Educatiei destrama coalitia de guvernare

Marko Bela a dat coalitiei un ultimatum: ori gaseste solutii in cateva zile pentru promovarea Legii Educatiei in varianta Funeriu, varianta care satisface pretentiile UDMR, ori se retrage de la guvernare.

Acum este mai limpede cum s-au derulat evenimentele recente. UDMR a pus sula in coasta guvernului Boc, obligandu-l sa-si angajeze raspunderea pe Legea Educatiei, in varianta in care satisfacea in cel mai inalt grad doleantele sale. E drept ca ministrul Funeriu a introdus si prevederi extraordinar de dure impotriva clanurilor si potlogariilor universitare, fapt de natura a atrage simpatiile tinerilor universitari care prefera meritocratia in locul gerontocratiei.

S-au facut si calcule. Cei patru judecatori, considerati pro coalitie, plus judecatorul maghiar ar fi dat un scor de 5-4 la votul final.

Doar ca socoteala de la guvern nu s-a potrivit cu aceea de la Curte. Un judecator, din cei considerati a fi loiali puterii, a fost convins de rectorul universitatii la care preda ca nu e bine asa, ca mai util pentru domnia sa si pentru toata lumea universitara ar fi sa voteze contra angajarii raspunderii. Circula zvonuri si despre numarul de zerouri ale argumentului, dar fara dovezi nu putem afirma nimic.

Cert este ca astazi, sambata, Marko Bela a anuntat maximum o saptamana de gratie, pentru rezolvarea problemei, dupa care pleaca de la guvernare. Nu avem motive sa nu-l credem, UDMR a fost intotdeauna ferm. Ce a spus, a si facut.

Ce solutii are guvernul? Niciuna.

Din cele doua decizii ale CCR pe aceasta speta rezulta ca niciun guvern, nu doar acesta, nu-si va putea angaja raspunderea pe Legea Educatiei si nici emite Ordonante de urgenta. Si chiar daca, dupa publicarea argumentelor Curtii, s-ar putea continua angajarea raspunderii, totul este in zadar. Ca si anul trecut, angajarea a fost deja declarata neconstitutionala. Trecerea rapida prin Senat a Legii, in varianta asumata de guvern este cu totul improbabila, data fiind majoritatea precara a puterii (doar 2 senatori) si opozitia unor senatori chiar din coalitie, universitari, care fie spun ca legea trebuie dezbatuta (tergiversata) temeinic in Comisie, fie se vor impotrivi pe fata la votul final. Iar la Comisia Senatului se dezbate in continuare varianta iesita de la Camera Deputatilor, nu aceea agreata de UDMR la angajarea raspunderii.

Scadente sunt si cele trei Legi cerute de FMI, ca o conditie sine qua non pentru ramanerea in acord (Legea pensiilor, a salarizarii bugetarilor si a bugetului pe 2011), asa ca doar un miracol ar face ca toate aceste 4 legi sa treaca prin votul Parlamentului, cu Roberta Anastase contestata, opozitia avand majoritate in multe comisii (printre care comisia de invatamant de la Senat) si in birourile permanente ale celor doua camere parlamentare, pana la vacanta parlamentara, peste 5 saptamani.

In concluzie, lucrurile sunt cat se poate de sumbre. Fara Legea Educatiei promovata de guvern (dar nu are cum s-o faca), UDMR pleaca de la guvernare, fara o coalitie majoritara este greu, daca nu imposibil, sa fie trecute legile cerute de FMI. Fara acordul cu FMI exista probabilitatea incetarii finantarii deficitului bugetar de catre banci, in contextul crizei acute a datoriilor suverane ale statelor europene.

Ne asteapta vremuri grele, instabilitate politica, urmata de una economica si sociala.

Si totul s-ar rezolva daca opozitia ar intelege care este imperativul momentului: mentinerea acordului cu FMI. Dar nu intelege, opozitia duce un razboi absurd si inexplicabil impotriva Romaniei si romanilor. Pentru a-si satisface umorile viscerale de tipul “jos Basescu, jos Boc”. Cum s-a vazut din programele de guvernare, lucru confirmat de experti de toate categoriile, opozitia nu are solutii la actuala situatie economica si sociala a tarii. Are doar vendete si polite de platit, pe seama poporului roman, in capul caruia se vor sparge toate oalele luptei politice.

Dar fiecare popor are conducatorii pe care ii merita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu