joi, 29 mai 2014

Si totusi, PMP are sanse sa convinga electoratul




In ciuda scorului de 6,21%, a asteptarilor uriase,  PMP are si motive de optimism.
Scorul obtinut trebuie raportat la timpul scurt scurs de la oficializarea din 29 ianuarie, la o conducere interimara, la structuri locale inca fragile, in comparatie cu acelea de la partide vechi de 24 de ani.

In acele filiale in care s-a reusit consolidarea organizatorica (Bucuresti, sect 1,4,5, 6), PMP s-a plasat pe primul loc intre partidele de dreapta. La fel in multe alte zone, de exemplu in Prahova si Constanta.

Structuri locale puternice nu inseamna sacose cu ulei, zahar si malai, ci panotaj electoral, discutii din usa in usa, prezenta in media locala. Putere de convingere si persuasiune. 

Este prea devreme si contraproductiv sa gasim acum tapi ispasitori, dar o explicatie pentru nesustinerea PMP de catre tot sau majoritatea electoratului pro Basescu, va trebui gasita, in mod profesionist, calm si fara istericale.

De la inceput PMP a fost gandit ca un proiect pentru 2016 si asa ramane in continuare.
Dreapta politica se unifica in jurul PDL si PNL, dispuse chiar sa fuzioneze, sa renunte la identitatea lor politica, institutionala, istorica. Mai ales PNL, renunta la 139 de ani de istorie liberala pentru o noua constructie, poate necesara in acest moment. 

Isi asuma PDL si toate actele politice ale  PNL din ultimii doi ani? Inclusiv lovitura de stat din iulie 2012? Atacurile repetate la statul de drept, amenintarea lui Victor Ponta ca „miza este schimbarea unui regim” (cel juridic), la care PNL a tacut malc?

Explicatiile lui Vasile Blaga ca „Antonescu a invatat multe in ultimii doi ani” or fi suficiente la gradinita sau scoala primara. Nu in politica.

PSD este intr-o mare incurcatura, nu are candidat pentru prezidentiale, in conditiile in care singur, fara PNL, nu are sanse sa mai adune suficiente voturi.

Aritmetica e simpla. La cele 2 milioane de voturi adunate de catre PSD pe 25 mai, mai pot veni inca 1-1,5 milioane, dintr-o prezenta mai mare la vot. Tot departe de cele 5 milioane necesare castigarii prezidentialelor din toamna. Basca erodarea pe care ti-o aduce guvernarea, zi de zi si saptamana de saptamana.

Basca DNA, care nu se stie pe cine mai salta dintre mai marii si baronii PSD.

In aceste conditii, PMP va juca rol de arbitru la prezidentialele din toamna, mai ales daca-si consolideaza bazinul electoral propriu spre 10-12%. Procente vitale pentru viitorul candidat al dreptei,  suficiente pentru a invinge candidatul stangii.

Exista si un pret pentru aceste procente. Acceptarea lui Traian Basescu ca premier, dupa o eventuala basculare a majoritatii parlamentare la inceputul lui 2015.

Consolidarea manageriala, organizatorica, doctrinara, teritoriala, accentul pus pe integritate, pe principii si nu pe oameni, pe continuarea parcursului statului de drept, inceput in guvernarea Basescu-Boc, independenta institutiilor statului de politic si de partide,  este, in opinia mea, datoria si optiunea imediata a PMP.

Integritatea inainte de toate. Iata cum Florin Popescu, Gheorghe Stefan, ajung pe mana justitiei, plecand din PMP sau FMP. Asa ceva nu trebuie sa se mai intample, pentru a castiga increderea alegatorilor care au crezut si asteptat „un altfel de partid, un altfel de politica”.

Daca nu porneste pe acest drum, PMP va sfarsi acolo unde regasim multe partide deja uitate.

Un comentariu: