vineri, 10 ianuarie 2014

Victor Ponta intoarce spatele Americii




Desi la inceput s-a crezut ca adjunctul Secretarului de Stat nu vrea sa-l intalneasca pe Ponta, ultimele stiri spun ca e invers, Ponta refuza sa se intalneasca cu Victoria Nuland.
"Programul premierului era facut de multa vreme, asa incat, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat si am tot mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare", a aratat Titus Corlatean, ministrul roman de externe.

Un premier roman e prea ocupat pentru a se intalni cu trimisul celui mai mare stat al lumii. Ar fi de ras, daca n-ar exista pericole majore pentru Romania si romani. Iata ca Victor Ponta schimba foaia, nu mai sta in genunchi in fata occidentului, ci sta in picioare.

Faptul in sine este grav, privit in context.

Au fost mai multe interventii critice ale ambasadei SUA, ultima dupa martea neagra, prin care Romania era atentionata sa respecte statul de drept, nu sa dea hoteste, peste noapte, legi de modificare a Codului Penal, lege de amnistie si gratiere de care sa beneficieze taman coruptii si penalii USL.

La aceasta ultima interventie Victor Ponta a reactionat cel putin nediplomatic, cerand ambasadei sa nu-l mai atentioneze „niciodata” asupra ce face sau are de gand sa faca.

Vizita din iulie 2012 a lui Philip Gordon, predecesorul  Victoriei Nuland, s-a produs de asemenea intr-un momemnt critic pentru statul de drept din Romania. Exista o similitudine perfecta intre cele doua vizite.

Calificarea condamnarii lui Adrian Nastase drept politica, emisa nu de un personaj oarecare, ci de insusi premierul Romaniei, a aprins beculete de alarma in mai multe capitale ale lumii, printre care si la Washigton. America  nu si-a desemnat inca un ambasador la Bucuresti, in locul celui plecat cu mult timp in urma.

Bun, isi vor zice multi romani, alaturi de Frunda, consilierul premierului. Romania nu este colonia Americii, sa vina trimisii sai sa ne controleze ce facem si ce dregem.

Sa vedem ce vrea America de la noi. Ca nu avem nici miliarde de barili de petrol pe care vrea sa ni-l ia, nici o piata de desfacere pentru produsele americane ca nu le putem plati in lei. America ne asigura securitatea prin NATO, suntem un avanpost al apararii colective transatlantice.

America este interesata de plasarea Romaniei in randul statelor democratice ale lumii, cu un stat de drept consolidat, cu o justitie independenta, care sa asigure un tratament egal tuturor, inclusiv investitorilor americani.

America doreste ca tari precum Coreea de Nord, Libia, Iran, Iraq, sa fie din ce in ce mai putine, ca drepturile fundamentale ale omului sa fie respectate in toate tarile, daca ar fi posibil.

Pasii inainte facuti de Romania, inclusiv prin aderearea la UE, nu trebuie pierduti doar pentru ca un premier pasager vrea sa-si salveze de la inchisoare baronii corupti si penali, care l-au propulsat in functie de premier.

Lumea globala in care traim a dus la o alta intelegere a suveranitatii unui stat.

Daca ai semnat tratate internationale, conventii de buna purtare, apoi trebuie sa le si respecti. In caz contrar, suferi penalitati. E simplu.

Nu vrei sa fii parte la aceste tratate, te comporti precum Coreea de Nord, care-si infometeaza cetatenii si care este total izolata de restul lumii civilizate.

Aceasta e optiunea, pe care Victor Ponta nu o intelege.

Premierul Romaniei vrea si bani imprumutati de la organisme si banci creditoare, vrea si investitii straine, exporturi romanesti catre UE, mobilitatea cetatenilor in piata muncii a UE, vrea respect de la partenerii euroatlantici si, simultan, sa decida el in Romania cine-i condamnat politic si cine nu. Sa elibereze el din inchisori coruptii si penalii din propriul partid, sa schimbe el Codul Penal dupa cum ii dicteaza Voiculescu.

Ori aceste doua tipuri de comportament sunt incompatibile.

Acest lucru i  l-ar fi spus Victoria Nuland. Daca ar fi avut ocazia.
Obraznicia de a fi refuzat intrevederea cu adjunctul Secretarului de Stat american il va costa scump, cand deja a devenit oaia neagra a Europei.

Ne va costa si pe noi, romanii de rand, pentru ca fara imprumuturi externe, fara investitii straine, nivelul de trai in Romania se va deteriora dramatic.
Sigur, la un moment dat, cand nu va mai avea bani de pensii si salarii Victor Ponta va fi izgonit de la conducerea guvernului.

Prea tarziu. Raul va fi fost deja facut. Respectul si credibilitatea in plan extern se castiga in ani si se pierde intr-o zi. Printr-un act nesabuit, sau mai multe, asa cum am vazut ca s-a pretat Victor Ponta in ultimul timp.

Ca premierul e imatur politic si nu intelege nimic din toate astea, ca puterea si banii i-au produs derapaje paranoice, de genul sfidarii Americii, e un fapt.

Dar noi, romanii, ce vina avem?

Liberalii ce zic de toate acestea, sunt de acord cu ele? Sunt constienti ca mai devreme sau mai tarziu vor deconta cardasia cu Victor Ponta la dezastrul Romaniei?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu