miercuri, 3 aprilie 2013

Ultima zi a USL?





Mutarea din dimineata aceasta a lui Victor Ponta arunca in aer USL.
Dupa discutii de aproape o saptamana, in care numele Codrutei Kovesi a fost pe toate buzele USL-iste,  se parea ca Victor Ponta a inteles mesajul antenelor si al lui Crin Antonescu si a dat inapoi. Parea ca lasa urmatorului ministru al justitiei, nominalizat de PNL, posibil de catre Dan Voiculescu, sa rezolve numirea procurorilor.
Iata ca n-a fost sa fie asa. Ce motive sa-l fi determinat sa-si schimbe cu 180 de grade pozitia, e greu de ghicit.

Oricum, PNL este pus in fata unei decizii importante. Continua asocierea cu Ponta-PSD, acceptand si coabitarea cu Basescu, si pretentia lui Ponta de a face el jocurile in parchete, sau rupe coalitia mentinandu-si aversiunea anti Basescu si dorinta de a incaleca justitia, incepand cu procurorii sefi.

Pentru Victor Ponta este momentul ca USL sa decida cine e jupanul. Premierul sau seful Senatului. 

In plus, evolutia economiei nu arata ca guvernarea merge intr-o directie buna, ba chiar dimpotriva. Vine momentul cand UE si FMI isi iau umbrela protectoare din Romania, si ramanem sa ne confruntam singuri cu pietele financiare turbulente.

Diferenta dintre campania electorala si guvernarea propriu-zisa a venit ca un dus rece pentru Victor Ponta. Nici in visele cele mai negre nu i se aratau atatea probleme insurmontabile, in primul rand in zona economiei. A inteles si Ponta ca el este cu ponoasele si demonstratiile muncitorilor ramasi pe drumuri si altii cu foloasele.

Reactia PNL din sedinta de dupa amiaza a BPN va fi una decisiva. Ori, ori. 

Ori admite ca Victor Ponta, care duce greul guvernarii, sa detine parghii importante, inclusiv in domeniul justitiei, ori rupe USL, pleaca de la guvernare, deci de la conductele cu bani publici. 

Grea decizie, dar si Antonescu este cu cutitul la gat. Sa renunte la principii si la partea de responsabilitate din sfera justitiei, sa-si lase colegii sub sabia lui Kovesi, ar fi o pozitie care i-ar subrezi definitiv pozitia de lider al PNL.

Pentru a risca un pronostic, sunt mai multe sanse ca PNL sa se retraga azi de la guvernare, constantand ca nu poate continua  coabitarea Ponta-Basescu,mai ales ca deja, public, Antonescu si-a exprimat opinia ca toata tevatura cu numirea sefilor la procuratura reprezinta un „blat” intre Ponta si Basescu.

Actionand altfel, Antonescu si-ar atarna de gat titlul de partas la „blatul” cu Basescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu