sâmbătă, 31 iulie 2010

Traiul pe veresie

Aceasta e dilema momentului. Continuam sa ne imprumutam, sa platim pensii si salarii, nimeni nu stie pana cand sau strangem cureaua sa ne construim o economie producatoare de bunuri si servicii vandabile?

Prima varianta este sustinuta de PNL si PSD. Fara acorduri cu FMI, cu deficite foarte mari, pe care le vom plati noi, daca vom putea, daca nu, copiii si nepotii nostri. Ideea ca odata scazuta fiscalitatea (PNL) sau aplicata impozitarea progresiva (PSD), economia va inflori ca Fat Frumos din poveste este mirajul pe care ni-l flutura pe la ochi cele doua partide. Pentru cine se mai lasa amagit.

Fara sa fiu economist, imi dau seama ca avem doar trei perspective: turismul, agricultura si investitiile straine. Toate trei sunt insa conditionate de infrastructura, in special autostrazi, de o resursa umana calificata corespunzator, de stabilitate politica si sociala.

Ori nu se intrevad asemenea intentii in programele de relansare economica ale PSD si PNL. Adica sa strangem cureaua, sa renuntam la bugetarii inutili si sunt destui, slava Domnului, pentru a pregati o sansa economiei acestei tari.

Sa reformam educatia si formarea profesionala, sa pregatim o legislatie atractiva pentru cei care au bani, management performant si tehnologie moderna. Sa multiplicam povestea de succes a Loganului de o mie de ori, daca se poate.

Cred ca pot intui planul celor doua partide de opozitie, in cazul in care acced la putere, impreuna sau separat. Profitand de gradul de indatorare redus al tarii, vor creste datoria externa de la circa 50 mld de euro in prezent la 150-200 mld de euro, pana in 2012. Cu argumentul ca si Italia, Grecia si alte tari au datorii imense si nu se intampla nimic.

Da, dar ele au de unde sa plateasca, au o productie de bunuri si servicii considerabila, care genereaza si bani, nu numai consuma. Noi nu avem asa ceva. Doar cu Loganul nu se face primavara economica. Si atunci, creditorii s-ar putea sa strambe din nas la ideea de a-si risca banii pentru o tara incapabila sa produca suficiente bunuri si servicii, incapabila sa-si returneze datoriile.

Si mai exista un plan.

Rezervele valutare ale BNR, care stau ca un os in gat politicienilor opozitiei. Nici n-au ascuns faptul ca la o adica, cum BNR se afla in subordinea parlamentului, este posibil ca rezervele valutare sa fie preluate, prin lege, de guvernul PSD/PNL, pentru plata pensiilor si salariilor.

Reactia Uniunii Europene ar trebui sa fie decisiva in impiedicarea acestui sacrilegiu.

Populatia va trai relativ bine pana in 2012, nu mai sunt dati afara bugetari, nu se reduc salarii si pensii. Toata lumea va fi fericita si va vota, in 2012, cu aceia care le-a dat salarii si pensii din imprumuturi.

Clientela PSD si PNL va inlocui clientela actualei puteri, la butoanele si salariile statului, PD-L va scapa de chinul guvernarii, isi va linge ranile si-si va pregati demagogia necesara anului electoral 2012. Aparent toata clasa politica castiga. Doar viitorul Romaniei pierde.


A incercat si Ceausescu o astfel de manevra. Apoi, vreo 15 ani am platit cu mancarea tarii imprumuturile facute. Atunci macar aveam mancare. Acum nu mai avem, o importam si pe asta.

Presedintele Basescu si PD-L au incercat varianta a doua.

Reducerea cheltuielilor inutile din functionarea statului, pentru a disponibiliza sumele necesare in infrastructura, modernizarea educatiei, sanatatii, construirea de autostrazi, cai ferate, etc.

Se pare ca nu iese socoteala. Pe de o parte PD-L da semne de oboseala, slabiciune in fata propriei clientele. Se teme de prabusirea in sondaje. Premierul Boc este prea moale, nu-l mai asculta ministrii si nici partidul. Fiecare ministru sau vicepresedinte al PD-L vorbeste pre limba lui iar dl Boc imparte cartonase in stanga si dreapta. Doar galbenene. Ca rosii nu are curajul.

Din sondajele de opinie rezulta ca si populatia inclina spre varianta traiului pe veresie. Adica sa traim bine acum, (traieste-ti clipa!) iar de viitor sa aiba grija altii. Urmasii nostri.

Contractele cu statul sunt devoalate, rand pe rand, de o presa vigilenta dar si ostila actualei guvernari. Ma intreb daca va fi la fel de vigilenta si ostila cu opozitia actuala, ajunsa la putere.

Atunci cand interesele mogulilor de presa vor fi sa puna mana pe ultimele active ale economiei comuniste, mine de sare, Posta Romana si ce-o mai fi ramas, altfel se va pune problema presei mogulizate.

In acest context apar presupunerile eurodeputatului Cristian Preda. Ca din toamna actuala opozitie va veni la guvernare. O fi vorbit de capul sau? Sau PD-L e gata sa cedeze guvernarea, pentru a-si obloji ranile in perioada ramasa pana la alegeri.

Probabil aceasta a doua ipoteza este mai credibila. PD-L lanseaza baloane mediatice, sa vada cum sunt percepute de populatie. Si daca la probabila motiune de cenzura din toamna actualul guvern va cadea, Presedintele Basescu nu are altceva de facut decat sa numeasca un premier din noua majoritate. Ce altceva sa faca? Sa riste o noua suspendare?

Ipoteza ca economia mondiala va reveni la duduiala, astfel incat sa ne intoarcem la belsugul financiar al anilor 2007-2008, este putin probabila. Dezmatul acela a trezit la realitate guvernele tarilor mari, care nu vor mai permite asa ceva. Au fost la un pas de colaps si nu se stie daca criza a trecut cu adevarat. Intr-o economie mondiala cu piete globalizate, este suficient sa stranute America sau China, pentru a face febra toata lumea. Iar economiile fara “antibiotice” in depozitele bancilor nationale se vor ingalbeni de tot. La o adica, pot sa dea si coltul.

In concluzie, trecem prin saptamani si luni decisive pentru viitorul tarii pe multi ani de acum incolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu