luni, 24 august 2015

10 raspunsuri fundamentale la intrebarile lui Ponta

0 INTREBARI FUNDAMENTALE PENTRU VIITORUL ECONOMIC SI SOCIAL AL ROMANIEI!
In calitate de prim-ministru al Guvernului care a conceput si promovat proiectul noului Cod Fiscal consider ca toate partidele politice parlamentare au datoria (inainte sau in timpul dezabaterii care incepe maine in Parlament) sa raspunda opiniei publice la 10 intrebari legitime si utile :
1.      Considera ca noul Cod Fiscal propus de Guvern este un instrument legislativ categoric mai bun decat cel aflat acum in vigoare? Ajuta economia romaneasca sa se dezvolte in continuare, pastrand si crescand numarul de locuri de munca, platind salarii mai decente, achitand taxe mai mici si mai putine (sprijinind efortul autoritatilor de combatere a birocratiei si evaziunii fiscale)? Daca nu sunt de acord cu aceste afirmatii de ce voteaza pentru?
Noul Cod Fiscal nu asigura predictibilitate, se bazeaza pe venituri iluzorii. Nu creste numarul de locuri de munca pentru ca nu lasa spatiu fiscal pentru investitii. Nu contine  masuri de combatere a birocratiei si evaziunii fiscale, pentru care este necesara conformarea voluntara a contribuabililor.  In Romania nu se intampla conformarea voluntara pentru ca nu avem incredere ca guvernul face ce trebuie cu banii nostri.
2.      Cand au votat in unanimitate Codul Fiscal au stiut ce voteaza? Au citit textul, specialistii lor au inteles prevederile si consecintele? Daca da, de ce unele partide au considerat dupa vot si dupa trimiterea la reexaminare ca noul Cod Fiscal este iresponsabil, nesustenabil, prost conceput etc.?

Cand a trecut de la Senat la Camera, noul Cod Fiscal a suferit schimbari majore in 2 zile, si n-a existat timpul necesar studierii si aprofundarii schimbarilor aduse. Pe de alta parte, parlamentarii au prostul obicei sa voteze orbeste, la indicatiil eliderului de grup.

3.      De ce reprezentantii PNL/PDL au depus un amendament privind scaderea cotei generale de TVA de la 20% (propunerea Guvernului) la 19% si chiar au conditionat votul pozitiv de acceptarea acestui amendament? Au avut calcule de impact sau a fost o simpla propunere electoralista si populista? Daca era o propunere buna de ce au solicitat acum sa se revina la varianta Guvernului de 20%?

In acel moment nu existau prevazute in Codul Fiscal scaderea sau eliminarea a inca 5 taxe si impozite, nu erau prevazute cresteri salarii nesustenabile, nu aparusera crizele din China,  demisia guvernului grec, criza imigrantilor in Europa.

4.      Care a fost impactul estimat al cresterii TVA de la 19% la 24% si al taierilor de salarii si ajutoare sociale din 2010? Care dintre partidele actuale considera si acum ca a fost corecta si utila viziunea economica a guvernarii PDL de atunci cand sute de mii de firme au dat faliment, s-au pierdut peste 170.000 de locuri de munca stabile, s-a redus cu 0,5 puncte procentuale potentialul economic, a avut loc o cadere economica drastica, a explodat evaziunea fiscala, rata inflatiei s-a dublat fata de 2009, iar puterea de cumparare a scazut dramatic chiar cu 40% in cazul profesorilor, medicilor si a categoriilor sociale cu venituri reduse?

In 2010 Romania era nefinantabila, ca efect al guvernarii dezastruoase a lui Tariceanu, fapt recunoscut si de Victor Ponta in doua randuri. Restructurarile si taierile de venituri au fost necesare pentru reechilibrarea macroeconomica, fara de care Romania ar fi ajuns in situatia Greciei. Nimeni n-a oferit solutii alternative la masurile luate in 2010, nici Victor Ponta. Dupa razboi, e usor sa te consideri mare strateg.

5.      Care este opinia partidelor politice actuale - Romania ar trebui sa renegocieze tintele de deficit bugetar ESA mai mici de 1% din PIB prevazute in actualul Medium Term Objective sau sa tina cura de slabire (austeritate) si sa acumuleze deficite de dezvoltare? Sau ar fi mai bine tintirea unor deficite bugetare ESA in jurul a 2% din PIB si astfel sa se accelereze procesul de convergenta fata de media UE28?

Romania ar proceda corect fata de generatiie urmatoare daca nu i-ar lasa datorii uriase si ar duce actualele resurse in investitii pentru dezvoltare si modernizare, nu in consum.

6.      De ce Romania ar fi nesustenabila in conditiile unui deficit de 2 - 2,5% din PIB si o datorie bruta guvernamentala de 40% din PIB, iar Spania cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB si cu o datorie de 103% din PIB, Franta cu un deficit bugetar estimat de 4,1% din PIB si o datorie publica de 98% din PIB, Portugalia cu 2,8% din PIB si o datorie publica de 124% din PIB, Polonia cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB si o datorie de 50% din PIB sau Marea Britanie cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB si o datorie bruta de 91% din PIB s.a.m.d., ar fi cu toate sustenabile?

Pentru ca nu vrem sa ajungem in situatia acelor tari. Daca actuala putere asta isi doreste, este pasibila de acuzatia de atentat la siguranta nationala si inalta tradare. Romania nu are un PIB la nivelul  tarilor mentionate, asa incat comparatia este ridicola.

7.      Stiu partidele politice ca 2014 a fost primul an din ultimii 12 cand Romania a obtinut sold bugetar primar pozitiv, de 0,1% din PIB (adica soldul bugetar fara plata de dobanzi a fost pe plus)? Este nevoie in continuare de austeritate sau de masuri de crestere economica si noi locuri de munca ? (o dezbatere ideologica fundamentala azi in cadrul Uniunii Europene).

Este o prostie sa te lauzi cu sold bugetar pozitiv, cand jumatate din populatia Romaniei are toaleta in fundul curtii, tara nu are autostrazi si infrastructura.
Austeritate este atunci cand nu ai bani sau, daca ii ai, iti propui sa-I duci in modernizarea si dezvoltarea tarii, nu in consum.

8.      Stiu Partidele politice ca in 2014 Romania a atins tinta de deficit bugetar structural de 1% din PIB definita drept regula fiscala in Tratatul privind coordonarea, stabilitatea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare alaturi de Olanda, Germania, Danemarca si Austria? Si ca a avut un deficit bugetar MAI MIC decat cel prevazut in acordurile cu FMI/CE/BM ? Este bine sa pastram aceasta situatie sau sa cheltuim mai mult din banii nostri pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai?

Este bine sa cheltuim din banii pe care-i avem, nu pe care-i imprumutam, sa lasam datorii uriase copiilor nostri. Guvernul Ponta a redus la nivele minime banii alocati investitiilor, asa ca nu are dreptul sa discute despre dezvoltare.

9.      Doresc partidele politice un nou Acord Stand By cu Fondul Monetar International stiind ca Romania indeplineste criteriile de calificare pentru pentru un alt tip de Acord - accesarea unei Linii de Credit Flexibile (avand conditii macroeconomice similare cu ale Poloniei)?

Nu e suficienta dorinta Romaniei, este necesara si evaluarea FMI privind conditiile macroeconomice existente in Romania. Acordul se poate stabili doar conditionat de evaluarea FMI.

10.  Considera partidele politice ca actualul curs de crestere economica neintrerupta din 2012, scadere a somajului si ridicare a puterii de cumparare si a nivelului de trai al populatiei este sau nu afectat de crize si scandaluri politice avand ca pretext masuri economice? Sau de inconsecvente legislative absolut ridicole (de felul „votam in unanimitate Codul Fiscal si dupa o luna anuntam ca este gresit si nu il mai sustinem”)? Este necesar si se poate incheia un acord politic pentru dezvoltare economica si cresterea nivelui de trai (care sa cuprinda cel putin principalele obiective privind nivelul de fiscalizare, salariul si pensia medie, modul de finantare in educatie si sanatate) - asa cum s-a facut pentru Aparare?

Dezbaterile societatii asupra deciziilor guvernamentale importante sunt absolute necesare, iar un acord politic este necesar in conditiile in care fortele politice sunt convinse ca masurile propuse de guvern nu ne duc in situatia Greciei.

Astept si eu si toti cetatenii acestei tari raspunsurile partidelor politice parlamentare la aceste intrebari clare si importante care definesc politicile publice in domeniul economic social! Cine nu raspunde (daca va fi cineva) este evident ca de fapt habar nu are ce sa faca cu economia si viata de zi cu zi a acestei tari!

Bine ca au habar habarnistii Ponta si Teodorovici


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu