sâmbătă, 14 aprilie 2012

Avem un guvern de dreapta? Nu!

Comentariile ministrului Drăgoi și reacțiile apărute, pe marginea proiectului de lege avansat de Guvern, conform căruia despăgubirile date de ANRP, (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor) se vor limita in viitor la 15%, pentru ca „atât își permite statul”, mi-au generat întrebarea din titlu.

Iată declarațiile ministrului Drăgoi: „De trei ani incercam sa ne ajustam si s-au facut eforturi, s-au luat masuri dure. Avem o constrangere pentru anul viitor sa fim si mai ambitiosi, sa mergem cu deficitul la 1% din PIB. O crestere a datoriei publice vine in contradictie cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru ca avem o datorie publica mai mica”.

Nu reiau comentariile care explică imoralitatea unei astfel de decizii, asistăm de fapt la o a doua naționalizare a proprietății, că semnalul transmis investitorilor, conform căruia la noi statul nu protejează proprietatea, este catastrofal. In viitor, toti cei care și-ar propune să investească în România se vor gândi de 10 ori, înainte de a-și aduce banii într-o țară în care nici proprietatea românilor nu poate fi garantată.

Mă voi referi, în schimb, la afirmația: „atât își poate permite statul”. Ce vorbiți?

Ia să vedem cum și cât și-ar permite statul.

Unde scrie că trebuie să avem 17-18 ministere, dintre care, unele, ard gazul degeaba? După ce că unitățile economice de stat sunt, majoritatea, găuri negre ale economiei, care sug bani de la buget, în loc să aducă profit, mai există și un minister care să le păstorească. Ce să gestioneze, incompetența și fraudele managerilor în conivență cu politicienii? Unde-s managerii privați, nu se mai aude nimic despre ei.

Ce face ministerul Societatii Informationale? Avem administrația cea mai puțin informatizată, probabil din Europa, zeci de mii, poate sute de mii de functionari ar putea fi înlocuiti de computere care nu greșesc, nu fură și nu cer șpagă. Pentru un cazier fiscal sau judiciar te duci și stai la coadă, plătești taxe, în loc ca un computer să-l intrebe pe altul ce hram porți.

Ce face ministerul Nemuncii? Doar împarte ajutoare sociale, pensii, deși avem și o Casă a pensiilor, are o mulțime de agenții județene care nu-și justifică existența. N-ar putea avea doar rang de Agenție, cu câțiva salariați și multe computere? Ba da, dar într-o filosofie de dreapta, care nu există la actualul guvern. Am avut 10-15 ani s-o construim și învățăm. Nu se prinde de noi, asta e.

Ce face Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului? Lucrări mari de infrastructură, ioc, doar săli se sport și patinoare? Iar turismul este privat, avem nevoie să plătim o armată de funcționari care să producă, pe bani grei, o frunză drept simbol al turismului românesc? Râd și curcile de noi!

De ce in 2004 puteam funcționa, bine mersi, cu 800.000 de bugetari și acum, avem 1,2 milioane și ne-am oprit cu reducerea numărului acestora? Chestia cu apartenența la UE e de râsul lumii, cu cât sunt mai mulți funcționari, cu atât absorbim mai puține fonduri.

De ce avem venituri minime garantate și pensii minime garantate, garantate de cine, de Dumnezeu? Dar proprietatea de ce nu este „minim garantată”, adică să nu se atingă nimeni de ea? De ce, dacă este criză, nu sunt afectate și ajutoarele sociale, dintre care unele s-a demonstrat negru pe alb, că merg acolo nu trebuie?

De ce nu se pun în contract direct furnizorii și beneficiarii serviciilor educaționale și de sănătate? Că statul, ca intermediar financiar este și un prost administrator și cam furâcios. Ar dispărea atunci cohorte de funcționari, care ard gazul de pomană prin ministere și agenții.

De ce nu se desființează, prin lege, primăriile care păstoresc sub 10.000 de locuitori? S-ar face economii importante la cheltuielile cu administrația locală, căreia guvernul tocmai i-a dat vreo 170 milioane de euro. Și vrea să-i mai dea. Fix vreo 50 de km de autostradă.

De ce avem deficite uriașe la fondurile de pensii și salarii bugetare? Pentru că o guvernare inconștientă, zisă de dreapta, a lui Tăriceanu, s-a grăbit să duduie pensiile și salariile, fără să știe dacă vor exista bani în viitor pentru ele. Și nu există. Anul acesta împrumutăm 17 miliarde de euro să acoperim datorii mai vechi și să onorăm pensii și salarii. Datorii pe care le vor plati urmașii noștri, dacă mai apucă, că s-ar putea să călcăm pe urmele grecilor.

De ce nu se reduc cheltuielile de funcționare ale statului? De ce nu se aplica si aici aceeasi regula: atat isi permite statul?

Pentru că la noi statul trebuie să hrănească o mulțime de trântori și profitori ai sistemului politic. Clientele politice destinate să reproducă, prin manipularea și mituirea electorală, prin contracte masluite si onerose, o clasă politică coruptă, incapabilă, pe care n-o interesează interesul național, doar permanentizare de la o guvernare coruptă la alta.

Până în prezent n-am văzut măsuri de dreapta la actualul guvern. Și nici nu există speranța că vom avea vreun guvern de dreapta, în viitorul previzibil.

2 comentarii:

  1. Of, câte de ce-uri avem! Caragiale zâmbeşte ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti perfecta dreptate in tot ce spuneti,gandesc la fel si sunt revoltata si oripilata de actuala scena politica.Pur si simplu nu-i mai suport,vreau oameni noi onesti si inteligenti si numai atunci voi mai vota.

    RăspundețiȘtergere