MATERIALELE PUBLICATE POT FI PRELUATE, PARTIAL SAU INTEGRAL, CU MENTIONAREA SURSEI. ("Pentru ca raul sa triumfe in vremuri de criza, este suficient ca oamenii buni sa stea deoparte, sa nu faca nimic" Edmund Burke)
joi, 26 aprilie 2012
Ce-ar trebui sa se intample maine la motiunea de cenzura?
Analizand interesele partidelor si actorilor politici, apropo de motiunea de cenzura, cred ca se pot trage urmatoarele concluzii:
1. PDL si coalitia nu au interes sa raman la guvernare. Ii asteapta o decredibilizare masiva, nu mai au o majoritate parlamentara pentru a-si trece eventuale legi de reforma, cu care sa se laude la alegeri: legea sanatatii, reimpartirea administrativa, reforma constitutionala, aplicarea rezultatelor referendumului, restituirea proprietatilor si altele.
Dimpotriva, se aduna probleme irezolvabile, reintregirea salariilor bugetarilor, pentru care nu sunt bani, restituirea proprietatilor nationalizate de comunisti, restituirea banilor opriti ilegal (in opinia Curtii Constitutionale) pensionarilor, absorbtia fondurilor europene, plata datoriei externe, reducerea evaziunii fiscale, management privat in companii de stat, privatizari esuate, banii promisi pentru investitii. La bilantul din toamna, toate aceste neimpliniri vor atarna greu. Chiar si impartirea a 170 milioane de euro, in proportie de 80% catre primariile si Consiliile Judetene ale PDL, a creat un scandal din care coalitia si premierul au iesit sifonati, asa incat cu greu va putea fi repetat, pentru obtinerea unor avantaje iluzorii. Continuarea dezertarilor din PDL ar fi mai usor de suportat de un PDL iesit din reflectorul interesului public. De altfel, se pare ca decizia a si fost luata in acest sens. Mai grav, dupa cum s-a vazut la modificarea Legii Educatiei, membri PDL sunt gata sa demoleze si reformele impuse cu atata greutate de catre guvernul Boc.
2. USL nu are niciun interes sa preia guvernarea acum, din exact aceleasi motive din care PDL fuge de ea. Nici nu va cere functia de premier. Interesul USL este un guvern de independenti, care sa gestioneze din pozitie neutra alegerile si nimic altceva. In felul acesta s-ar asigura ca adversarii politici nu folosesc banii si logistica statului in interese electorale proprii. Nu este greu sa cada la intelegere cu presedintele statului asupra unui astfel de guvern cu puteri limitate. De alegeri anticipate nu poate fi vorba. S-ar organiza cel mult cu o luna doua inaintea celor la termen, mai mare tevatura decat castigul.
3. MRU nu are nici el interesul sa-si erodeze credibilitatea intr-o guvernare fara nici cea mai mica sansa de succes, in care sa execute ce zice o coalitie muribunda. Interesul sau este sa contribuie la constructia unei drepte autentice, puternica si curata, alaturi de forte nepatate, implicate sau nu in politica actuala. Fara baroni locali sau centrali, fara cei care s-au imbogatit din fraudarea bugetelor statului, fara clientele corupte care au acaparat institutiile statului pana la cel mai inalt nivel.
In concluzie, interesul societatii si al politicienilor este ca motiunea de cenzura sa treaca, sa fie instalat un guvern de serviciu, avand ca unica sarcina gestionarea alegerilor si afacerilor curente ale tarii.
Iar miza cea mare a viitoarelor luni este aparitia unei forte politice de dreapta autentica, asa cum Romania nu a avut pana in prezent.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu