duminică, 25 noiembrie 2012

Fantasmele lui Victor Ponta. Adio functia de premier

Un lucru bun tot face Victor Ponta. Nu ascunde ce gandeste, ce-i in cap e si in gura. Sau pe blog.
Iata ce scria mai zilele trecute:
„Se anticipeaza ca Presedintele va incerca sa impuna o coalitie care sa ii cuprinda si pe conservatorii de pe locul doi, si va avea obiectii la desemnarea unui social democrat ca premier. Se prevede o instabilitate politica marcata de confruntari deschise intre Presedinte si fortele de dreapta, pe de o parte, si coalitia de stanga, pe de alta parte”.

Victor Ponta vede o asemanare cu alegerile din decembrie de la noi, notand “coincidentele” cu “scenariile prefigurate deja pentru alegerile din Romania”  si subliniind ca presedinta lituaniana, doamna Dalia Grybauskaite, este sustinuta tot de PPE.

Spaimele, fantasmele lui Victor Ponta pornesc de la posibilitatea ca presedintele Basescu sa nu-l desemneze premier, indiferent de scorul de la alegeri. Eventual, sa desemneze un alt social-democrat, sau un lider al unei aripi ce s-ar rupe din PNL, partid cu un indelungat exercitiu al aripilor si ruperilor de ultim moment.
Posibilitatea aceasta ii intuneca mintile lui Victor Ponta, abia daca mai poate dormi noaptea. Sa vezi puterea atat de aproape si totusi, sa nu fii sigur de ea. Iar totul sa stea la mana unui om, presedintele Basescu, pe care l-a demonizat o vara intreaga.

Cum eventualitatea unei noi suspendari a presedintelui mai persista doar in minti exaltate, de tipul Voiculescu sau Ghise, dupa „palmele” diplomatice pe care le-au capatat de la oficialii europeni si americani, dupa amenintarea ca nu vede un euro/dolar pentru pensii si salarii, viitorul politic al lui Victor Ponta sta in decizia lui Basescu. Exact de ce i-a fost mai frica.

De asta si bazaie zilnic. „Preşedintele Traian Băsescu va respecta votul românilor de la alegerile parlamentare, pentru că România nu e o dictatură sud-americană, iar dacă USL va obţine majoritatea absolută el va fi premier în continuare”.

Fals. Presedintele Basescu poate respecta votul popular si fara sa fie el premier. Ci altcineva de la majoritate.
Crin Antonescu sare si el cu gura. A declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că „situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu-l va desemna din nou premier pe Victor Ponta ar însemna un “comportament deviant” din punct de vedere politic din partea şefului statului”. Deviant, nedeviant, dar nu-l obliga Constitutia la nimic. Doar daca un partid, nu o coalitie, ar lua peste 50%. Si nici atunci nu-l obliga sa nominalizez o anume persoana, propusa de partid.

Ponta a decazut intr-atata ca s-a milogit si de  presedintele Frantei, Hollande, sa intervina pe langa Basescu sa-l numeasca pe el premier. Gurile rele spun ca presedintele Frantei i-a amintit de plagiat, de atacurile la statul de drept de asta vara, care au scandalizat o lume intreaga.
E dispus sa-si puna si cenusa in cap. Intr-un interviu acordat Wall Street Journal, Victor Ponta a admis că a făcut greşeli în gestionarea crizei politice din vară, în contextul în care nivelul investiţiilor străine s-a diminuat, economia a înregistrat scăderi, iar Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat riscuri la adresa statului de drept.

“După alegeri, nimeni nu îşi poate permite o nouă criză. Cred că preşedintele va rămâne în funcţie, guvernul va avea susţinerea noului parlament şi vom avea multe lucruri de făcut anul viitor”

Prea tarziu

Este absolut incceptabil ca presedintele Basescu sa-i incredinteze lui Ponta un nou mandat, indiferent de scorul din alegeri. A si spus-o. Va desemna mandatul de premier unui lider despre care stie sigur ca va servi interesul national. Despre Ponta stie deja sigur ca nu serveste interesul national.
Iata si  motivele.
  • Plagiatul, constatat si stampilat de lumea stiintifica romaneasca si mondiala, nu-l recomanda ca un exemplu pentru milioane de tineri, elevi sau studenti.
  • Atacul la fundamentele statului de drept de asta vara, atac respins de Curtea Constitutionala.
  • Relatiile execrabile pe care le are cu oficialii europeni si americani, consecinta a lipsei de intuitie si experienta politica. (iar a avut Iliescu dreptate, „carlan fara minte).
  • Oprirea tuturor investitiilor guvernamentale si realocarea resurselor financiare spre ajutoare sociale  si mita electorala.
  • Cresterea inflatiei, oprirea investitiilor straine, scaderea interesului antreprenorilor straini pentru economia romaneasca.
  • Restauratia din educatie
  • Proiectele de subordonare a justitiei, inclusiv prin modificarea Constitutiei, deja anuntate.
  • Mentinerea unor cercetati penal si/sau incompatibili,  in Guvern si Parlament
Si multe altele.

Asa cum l-am cunoscut cu totii pe Traian Basescu, mai degraba isi taie o mana, decat sa semneze decretul de nominalizare in functia de premier pentru Victor Ponta, cu motivatiile de mai sus si altele.
Asa ca, Victore, ar trebui sa accepti deja ca pentru tine jocurile sunt incheiate. Nu suntem Burkina Faso, nici vreo tara bananiera sau africana.
Trebuie doar sa stii  sa pierzi cu demnitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu