vineri, 2 noiembrie 2012

De ce Romania trebuie mereu impartita in doua?





Daca la inceputul anilor 90 aveam scuza ca abia invatam democratia, eram la „gradinita”, abia desluseam ABC-ul, dupa 22 de ani nu mai avem scuza asta.
Am intrat si in Uniunea Europeana si tot in doua tabere  suntem impartiti. Si alte cateva osti mai micute.

Noi romanii nu putem functiona altfel decat in paradigma: „cei din tabara noastra  sunt aia destepti, cinstiti si competenti, ceilalti sunt prosti, hoti si habarnisti”.
Si asta ar fi un dat axiomatic, trebuie sa credem fara sa cercetam. 

Pentru ca o alta paradigma nenorocita este urmatoarea: „realitatea este aceea pe care o spunem noi, nu adversarii politici, nu ceeace vedeti si simtiti voi, cetatenii. Uitati-va la Antena 3 si veti afla realitatea adevarata.

In plina criza economica mondiala, in loc sa facem pe dracu in patru sa atragem fondurile europene, ne-am tinut de suspendarea lui Basescu. Ca si cum plecarea presedintelui Basescu ar fi rezolvat criza economica, ar fi atras fonduri europene, ar fi crescut nivelul de trai, ar fi stabilizat inflatia, ar fi facut justitia mai dreapta si mai eficienta, ar fi insemnat ceva pentru populatie. N-ar fi insemnat nimic din toate acestea, dar absolut nimic. 

Plecarea presedintelui Basescu era de folos doar actualei puteri, ultima piedica in calea aservirii justitiei. A adus, in schimb, spargerea populatiei in doua tabere, pro si anti  USL, pro si anti Basescu. 7,4 milioane care au votat pentru suspendare, vs. 11 milioane care n-au fost convinsi sa vina la votul de la referendum.

Ostilitatea crescanda a oficialilor UE si americani,  oprirea fondurilor europene,  neincrederea investitorilor in actuala conducere era tot ce ne lipsea, acum cand bat clopotele zonei euro si a economiei mondiale. Bomboana pe coliva Romaniei.
Si asta pentru ca USL vrea toata puterea, nu doar guvernarea. Adica si justitia, si serviciile de informatii si conducerile de parchete, si CSM, CCR, totul. Pentru a pune mana pe ultimele active ramase de la comunisti si pe borcanul cu miere numit bugetul de stat. Nici macar nu s-au straduit sa ascunda acest lucru.

Cum de n-au anticipat reactia dura a partenerilor externi, ramane un mister total. Si faptul ca fara banii garantati de troica FMI-UE-BM tragem obloanele economiei, salariilor si pensiilor.

Sa ai ca singur mesaj politic-social-economic, ca program de guvernare, „jos Basescu”, ar fi de ras daca n-ar fi de plans. 

Si cu toate astea ne ducem in niste alegeri parlamentare impartiti in doua tabere. N-ar fi nimic grav daca dupa alegeri, asa cum se procedeaza in majoritatea tarilor civilizate, s-ar baga sabiile in teaca si incepand de a doua zi interesul national ar prima in toate actiunile guvernantilor.

Noi nu avem macar o definitie a interesului national, alta decat aceea a apartenentei la UE. Buna si asta, pentru ca in stadiul actual de dezvoltare Romania are doar de castigat din aceasta apartenenta: bani, tehnologii, investitii, piete, in primul rand piata muncii. Si participarea la globalizare dintr-o pozitie superioara. 

Dar, dupa alegeri, va reincepe retorica „jos Basescu”, voi sunteti hotii, noi suntem aia cinstitii. 

Victor Ponta a uitat propria afirmatie „masina voastra de fraudat voturi a fost mai buna decat a noastra”. A uitat si faptul ca este plagiatorul sef al tarii. 

Iar la concursul national „cine este mai hot”, nu e deloc sigur cine ar castiga primul loc.
Alte popoare s-au unit cand au dat de greu (sud-coreenii isi duceau bijuteriile la trezoreria statului), iar noi, romanii, avem talentul sa ne ingropam singuri destinul. Faultandu-ne unii pe altii la greu. Fara sa realizam ca „ori traim cu totii, ori murim cu totii”.  Deocamdata la figurat, dar in viitor nu se stie, traim vremuri tulburi, dezechilibre structurale majore, care in trecut se rezolvau prin razboaie.  Acum, nimeni nu pare sa stie ce este de facut. 

Cate experiente triste ar trebui sa mai avem, pentru ca sa intelegem ca destul ne fac rau vremurile, nu mai e cazul sa ne facem si noi rau unii altora?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu