miercuri, 3 septembrie 2014

Ne intoarcem in iulie 2012?



Sunt din ce in ce mai multe dovezi care demonstreaza ca suntem in paradigma legislativa din iulie 2012, intr-o maniera mai soft, mai bine regizata, pentru a nu se „prinde” alegatorii mai putin vigilenti.

Sarabanda OUG-urilor

Cel putin trei OUG-uri, nejustificate si ilegale, dar neatacate de catre Avocatul Poporului, sluga a actualei puteri. Exact ca in iulie 2012.
·   
    Este vorba de OUG 45/2014, care modifica Legea Alegerilor Prezidentiale intr-un interval de 12 luni pana la alegeri, in ciuda recomandarilor Comisiei de la Venetia cat si a Curtii Constitutionale a Romaniei care  are hotarari, in aceasta privinta.
Bineinteles ca OUG 45/2014 a fost data pentru a maximiza sansele din alegeri ale puterii actuale.
 
·        OUG 49/2014, termina macelarirea Legii Educatiei Nationale (LEN), inceputa prin alte patru OUG-uri. Modificarea a 97 de articole esentiale ale LEN termina opera de demolare a reformei din domeniul educatiei, inceputa de guvernarea Boc-Funeriu. Consecintele se vad. 330.000 de elevi  au urmat liceul degeaba. N-au luat examenul de Bacalaureat sau nu s-au prezentat la el. Bani si energii aruncati pe apa sambetei, atat din partea statului cat si a familiilor tinerilor.  In ciuda tuturor protestelor, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, se face ca ploua, demonstreaza ca este, de fapt, sluga puterii actuale. De mentionat ca OUG-ul contine si prevederi declarate deja neconstitutionale de catre CCR, dar a fost data la presiunea si promisiunile de sponsorizare a baronilor universitari.

·        OUG 55/2014, care legalizeaza migratia primarilor si alesilor locali, data tot in sensul maximizarii scorului la viitoare alegeri prezidentiale. Exista inca opinia, larg raspandita si, intr-o masura justificata, ca primarii aduc voturi prin manipularea si mituirea alegatorilor, in special in rural.

Avocatul Poporului, sluga a puterii, pus acolo sa nu atace la CCR OUG-urile

O alt asemnare frapanta este asigurarea in functia de Avocat al Poporului a unui personaj obedient care nu ataca OUG-urile la CCR, in ciuda apelurilor repetate, venite de la Presedintele tarii, de la societatea civila, de la ONG-uri, de la persoane interesate in bunul mers  al tarii. In loc sa apere interesele poporului, cum ii cere si numele, in cazul celor trei OUG-uri Victor Ciorbea tace, se face ca ploua,  face jocul puterii pe care o slujeste contra salariului si beneficiilor colaterale.

Interventia ambasadelor straine

Exact ca in iulie 2012, ambasadele straine, americana, britanica, posibil si altele pe cai nepublice, avertizeaza guvernul ca astfel de masuri care schimba esential peisajul politic si social nu se dau prin OUG-uri, in momente legate de campania electorala, ci prin dezbateri parlamentare, transparente, prin consultarea populatiei.
Ignorarea atentionarilor ambasadelor straine este un comportament similar cu acela din iulie 2012.

Deputatul Eugen Nicolicea vrea schimbarea Legii care stabileste atributiile CCR

O alta metoda aplicata in iulie 2012 si in martea neagra. Schimbarea legilor de functionare a institutiile fundamentale ale statului, pentru a le face nefunctionale si usor de controlat.

Deputatul Nicolicea a trimis o  scrisoare adresata conducerii Camerei Deputatilor prin care Guvernul vrea sa blocheze aplicarea deciziilor CCR privind conducerile ASF, SRR şi Curtea de Conturi.   

Eugen Nicolicea mentioneaza ca deciziile CC de neconstitutionalitate a hotararilor Parlamentului privind unele numiri la Curtea de Conturi, ASF şi SRR nu pot fi aplicate, deoarece CC nu are cadru legislativ pentru a se pronunţa in legatura cu astfel de hotarari.  

In replica, preşedintele CC, Augustin Zegrean,  a declarat ca hotararile Curtii sunt general obligatorii si nu e nimic de discutat.

Eugen Nicolicea aminteste ca Parlamentului ii revine obligatia sa promoveze o lege prin care sa puna de acord prevederile Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constitutionale cu dispoziţiile Deciziei CC 727/2012.

Ce se va intampla daca Ponta castiga presedintia?

Daca Victor Ponta va castiga presedintia Romaniei, va urma o sarabanda de legi de amputare a functionarii  institutiilor fundamentale, DNA, ICCJ, SRI, ANI, DIICOT, prin care acestea vor fi emasculate pana la nivelul in care sa poate fi controlate de partidul sau partidele aflate la putere, inclusive prin inlocuirea sefilor acestor institutii.

In acest context sunt de amintit declaratiile publice ale lui Victor Ponta:

„Avem guvernarea, dar nu toata puterea”, „Atunci cand vom prelua controlul politic la DNA”.

Un presedinte care promulga imediat orice lege promovata de majoritatea parlamentara, fara trimitere la CCR sau inapoi la parlament, fara devoalarea de la pupitrul Cotroceniului  a malversatiunilor si „smecheriilor” legislative, ne vom intoarce in paradigma de guvernare din iulie 2012.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu