vineri, 25 iulie 2014

Fuziunea PNL-PDL separa apele in politica romaneasca



S-a tot comentat ce are de castigat PDL din fuziunea cu PNL. 

PDL se topeste in PNL, pierzandu-si si numele, isi asuma toate derapajele de la statul de drept ale PNL, cat timp nu le pune in discutie. 

Cu toate ca are structuri teritoriale mai puternice, comparativ cu ale PNL, o contributie importanta la procesul de modernizare a statului roman in timpul guvernarii Boc, inclusiv la constructia unei justitii independente.

La toate acestea da cu piciorul si accepta sa dispara ca brand si nume din scena politica romaneasca. 

Mai mult, se pozitioneaza ca un partid anti-Basescu si bate palma cu pucistii din 2012, valindandu-le, intr-un fel, lovitura de stat.

Este adevarat ca Basescu a spus primul „adio PDL”. A  explicat si de ce. PDL-Blaga a atacat reformele guvernarii Boc, care a dus PDL la pierderea alegerilor,  si i-a reprosat lui Basescu ca „i-a arestat primarii”. 
Si atunci, putem ghici scopurile si obiectivele fuziunii. 

Alaturi de PSD, noul PNL isi viseaza subordonarea justitiei, doar are numerosi lideri inchisi, condamnati sau in curs de cercetare si judecata: Fenechiu, Chiuariu, Rusanu, Chitoiu, Vosganian, Uioreanu si cati altii, ca nu le mai stim numarul, care asteapta sa fie salvati.

Chiar si liderul PNL, gonflat cu PDL, Iohannis, are probleme cu justitia si nu stie cum sa scape de incompatibilitate, altfel decat dand ordine judecatorilor.

Daca n-ar fi asa, nu s-ar explica motivele pentru care PDL si-a insusit limbajul anti-Basescu practicat de PNL.

Si de ce anti-Basescu, care pleaca oricum, in cateva luni?

Pentru ca Basescu este simbolul justitiei independente, este autorul moral si institutional al functionarii unei justitii care ii salta pe hoti si corupti.

Basescu, el insusi, nu mai inseamna mare lucru, cu 4 luni inainte de expirarea mandatului. Dar trebuie speriati magistratii. 

„Ramaneti voi pe mana noastra, o sa vedeti atunci cum devine situatia...”

Este singura explicatie plauzibila, poate implicita daca nu explicita, pentru care se face actuala fuziune. Daca PDL cerea PNL sa se dezica explicit de lovitura de stat, de martea neagra, de protectia acordata parlamentarilor penali, de recenta solicitare de demisie a presedintelui Basescu, atunci toata argumentatia anterioara nu mai statea in picioare. Cum n-a facut-o, alta explicatie nu exista.

Si mai este o explicatie.

Dupa prezidentiale, PSD si PNL/PDL isi impart functiile de presedinte si premier. Castiga Ponta prezidentialele, premierul va fi de „dreapta”, Tariceanu sau Iohannis sau altcineva unit in cuget si simtiri cu Ponta de frica justitiei.

Si invers. Castiga Iohannis presedintia, Ponta ramane premier  si propune, prin intemediul parlamentului sau ministrului justitiei noi sefi la institutiile de forta: DNA, SRI, DIICOT, ANI, SIE. Iar noul presedinte la aproba. E simplu.

Monica Macovei va sta la aceeasi masa cu Tudor Chiuariu, in comisia juridica a viitorului PNL.

Singura speranta ramane Basescu, alaturi de PMP, de candidatura lui Cristian Diaconescu si de electoratul fidel principiilor si realizarilor lui Traian Basescu. Format din cetateni care au inteles ce-ar fi fost Romania fara Traian Basescu.

PMP a ales.

Intre Traian Basescu si pucisti, PMP a ales Traian Basescu.
Intre principii si compromisuri, PMP a ales principiile.
Intre statul de drept si statul de furat, a ales statul de drept.
Intre independenta justitiei si aservirea justitiei, a ales independenta justitiei.
Intre integritate  si coruptie, a ales integritatea.
Intre competenta si amatorism, am ales competenta.
Intre traseul euroatlantic si cel ruso-chinez, a ales lumea occidentala.

Pe partea curata, cinstita, a dreptei politice a ramas un singur partid: PMP, care-si asuma continuarea procesului de modernizare a Romaniei inceput de Traian Basescu.

Si daca Marin Anton, sau alt membru, cu sau fara functii de conducere, va fi acuzat de catre DNA sau o alta institutie ramasa independenta, va pleca din partid, cum a facut si Florin Popescu, conform statutului.

Mai avem si speranta influentei UE si Americii. Care vegheaza si au si parghiile, in prim rand de creditare a Romaniei, prin care pot proteja statul de drept. Ne-a mai salvat odata in iulie 2012, o va face si alta data, daca va fi nevoie.

Dar dincolo de aceasta umbrela externa, trebuie sa ne purtam singuri de grija, sa deosebim graul de neghina, sa intelegem de unde vine  raul. 

Din pacate, viitorul PNL gonflat cu PDL este cat se poate de interesat sa bata palma cu PSD, intru salvarea penalilor din partidele lor, reincalecarea justitiei si conducerea Romaniei dupa modelul Nastase, in care se hotara la partid cine sa mai fie arestat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu