Inteleg tot mai putin scopurile si mesajele opozitiei noastre. In comparatie cu legislaturile trecute este tot mai in afara jocului democratic. Isi propune si solicita lucruri pe care nu le intelege, nu are variante alternative de guvernare, doreste doar sa marcheze puncte electorale exploatand situatia economica nenorocita in care ne aflam, suferintele unei parti a populatiei. Fapt ce poate fi usor caracterizat drept cinism politic. Si se face ca uita ce a lasat in urma guvernareaTariceanu.
Prima obsesie: evacuarea Presedintelui Basescu
Nu este de inteles cum sefi de partide ce se considera democrate isi doresc “gonirea” presedintelui in functie, la un an dupa ce a fost ales prin vot popular. Si nu in conditiile mentionate in Constitutie (“În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie”). Nu se mai asteapta savarsirea acelor fapte grave, necesar a fi calificate astfel inclusiv de Curtea Constitutionala. Ci oricum, numai sa plece. Curat democratie, coana Opozitie!
Iata cateva declaratii.
Crin Antonescu: “Iar aceasta solutie globala e suspendarea presedintelui, care e o amenintare la sanatatea acestei tari". “observam o doza de sadism incepand cu momentul anuntului taierilor”.
Victor Ponta: "Domnul Traian Băsescu este cel care a instituit minciuna ca politică de stat. Este ultimul din cei peste douăzeci de milioane de români care are dreptul să vorbească despre minciună sau despre presupusele minciuni ale altora".
“Eu am senzaţia că Băsescu va pleca de la Cotroceni cu elicopterul ca în 1989. Nu-l văd făcând alt lucru” . “Traian Băsescu este un om corupt, un hoţ şi are o comportare tipică de securist". “Atunci, era mincinos, acum este iresponsabil".
Singurul responsabil pentru situatia economica in care ne aflam este considerat presedintele Basescu, care, nu-i asa, conduce tara de 6 ani. Ceeace este o tampenie, care face parte din arsenalul de intoxicari a populatiei. Ce decizii economice poate lua un presedinte al Romaniei, oricare ar fi el? Niciuna. Poate doar sa influenteze Guvernul si Parlamentul. Daca poate, ca pe Tariceanu nu l-a influentat de loc. Au fost la cutite aproape tot timpul.
A, ca a oprit privatizarile prin CSAT, in 2005, asta da motiv de suparare, pot sa inteleg. Dupa ce privatizaseram majoritatea activelor economiei comuniste si ne-am ales cu 150 km de autostrada.
A doua obsesie: Guvernul Boc trebuie sa plece
Lupta politica, lupta politica, dar totul are o limita. (Victor Pona se lupta tot timpul, parca ar fi la razboi). Adica nu guvernarea Tariceanu e de vina, ca ne-a lasat cu pantalonii jos in fata crizei, ci pompierul Boc, ca nu mai poate stinge incendiul.
Guvernul Nastase, care n-a trecut de cuvantul specialistului Mihai Tanasescu, a lasat la plecare 800.000 de bugetari si un deficit bugetar de 1,5% din PIB. Guvernarea Tariceanu, sustinuta si santajata de PSD, (mai ales dupa 2007), a lasat 1.400.000 de bugetari si o gaura de 5,5% din PIB, dupa o crestere economica de 8%. Plus dinamitarea si aruncarea in balarii a echilibrelor structurale. Plus arierate de 1,5 miliarde euro. Asta da performanta economica, realizata de inginerul Tariceanu, secundat de poetul si muzicianul Vosganian. Pe ce v-ati bazat domnilor? Pe banii de la ultimele privatizari (BCR), banii trimisi de capsunari, exporturi si pe fluxurile financiare avand drept obiect speculatiile imobiliare. Iar pentru absorbtia fondurilor europene n-au fost in stare, timp de doi ani, 2007-2008, sa acrediteze la Comisia Europeana unitatile de management ale proiectelor cu finantare europeana.
Cum cele 4 surse de finantare au incetat la sfarsitul lui 2008, odata cu criza mondiala, a incetat si “bunastarea” anilor 2005-2008, care nu s-a bazat pe o productie masiva de bunuri si servicii vandabile, cum au tari serioase ca Germania, Japonia, Anglia. Si chiar si ele au fost obligate sa ia masuri de economisire si eficientizare.
Si atunci, care este vina guvernului Boc? In 2009, cu jumatate de guvern PSD, a fost blocat sa ia masurile care se cuveneau. Ne amintim doar scandalul pe codul educatiei mosit de Andronescu. Si “lupta” contra evaziunii si criminalitatii economice dusa de Dan Nica la interne, de ajunsese si Marian Vanghelie sa aiba acces la dosarele secrete ale DGIPI.
Opozitia sustine ca sunt bani, nu trebuiau taiati de la populatie, dar ii fura clientela PD-L.
In primul rand tot acest repros cuprinde si o anumita invidie, ca nu sunt ei la furat. In al doilea rand, se fura bineinteles si acum. Numai ca nu prea mai e ce sa se fure. Se fura masiv de la contractele cu infrastructura, ori acum statul n-a mai platit nici facturile restante, ca n-are de unde. Se fura cu milioane sau zeci de milioane de euro si ne imprumutam, datorita prostiei guvernarii Tariceanu, cu 10 miliarde de euro pe an, pentru a plati pensiile si salariile. E o diferenta de trei ordine de marime. Nu in posetele si pantofii Elenei Udrea sta sursa banilor pentru pensii si salarii. Chiar daca Elena Udrea, Emil Boc, tot guvernul si toti PD-L-istii ar merge numai in tenisi si tot nu s-ar rezolva problema banilor de pensii si salarii!
Si atunci, de ce sa plece guvernul Boc, ca face ce trebuie pentru repararea echilibrelor structurale demolate de Tariceanu? Are si guvernarea Boc multe pacate, le-am enumerat in alte articole. In primul rand pacatul originar, PD-L e construit tot in paradigma: dai banu’ la partid, primesti contracte cu statul si functii publice.
Dar ce ne promite opozitia?
Oferta opozitiei
In absenta resurselor conjuncturale de care a beneficiat guvernarea Tariceanu, PNL ne propune, prin vocea presedintelui Antonescu, o guvernare fara asistenta FMI, cu micsorarea fiscalitatii, (”sa lasam banii la oameni si la firme”), un stat minimal dar si cu protectie sociala. Adica, n-ai bani de pensii si salarii, dar micsorezi fiscalitatea! Nu se poate decat daca functionezi cu deficite uriase, ca grecii si irlandezii, si ajungi tot ca ei. Ca nu exista un Dumnezeu al datoriilor, sa te ierte de ele cum te iarta de pacate. Si poate ne dau afara si din UE ca depasim deficitele prevazute in acordul de aderare!
Are PNL in programul sau, (are si guvern, dar sta la umbra, la racoare, nu s-a mai auzit nimic de el), o rezolvarea a deficitului structural al fondului de pensii. Fiecarui salariat i se pune pe un card contributia la fondul de pensii si nu se atinge nimeni de acesti bani pana ajunge omul la pensie. Fenomenal de simplu! Dar pana atunci de unde platim pensiile aflate acum in plata? Asta se numeste autism economic.
Despre oferta PSD, numai de bine. In afara impozitarii progresive si a redistribuirii saraciei (ca bogatie ioc), adica sa ia de cei care au, sa dea la cei care stau, nu mai stiu nimic altceva. Decat ca tot pleaca unii si altii. Au plecat Cristian Diaconescu, Valeriu Steriu si Marian Sarbu, specialisti valorosi. Se pregateste Mircea Geoana cu alta serie de parlamentari, nu ca ar fi o paguba, dar nu vad cum sa mai faca o opozitie unita, cu, nu-i asa, transfugi, tradatori de neam si de partid. Daca tradatorii si PC fac o “uniune consensuala” cu liberalii, ce face PSD? Ca nu mai are loc in pat!
Dar raman Iliescu, Nastase, Ponta, Vanghelie, Aura Vasile. La trecutu-ti mare, mandru viitor!
In concluzie, exista o diferenta si discrepanta vecine cu nesimtirea si nerusinarea intre pretentiile si actiunile opozitiei in Parlament si in spatiul public si oferta sa autista, in spatele careia se afla o singura dorinta, sincera de data asta: sa-si aduca clientela la guvernare, la mierea bugetara si bazinul de functii publice, ca de prea mult post pleaca spre alte zari, la alte partide.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu