miercuri, 29 mai 2013

Separarea caracterelor in politica





Actualele bulversari, demiteri, plecari, executii politice, in principale partide politice, pot fi privite ca separarea caracterelor in politica?

„Cei care se aseamana se aduna”, spune un proverb. De ce n-ar fi valabil si in politica.
Cei care-si propun sa faca ceva pentru tara pleaca din partide puse doar pe capatuiala membrilor si a clientelei politice. 

Era necesar si acest moment al adevarului, de despartirea a apelor. Si, poate, un inceput de innoire a clasei politice.

Fiecare politician, ramas, plecat, demis, sa-si faca un examen de constiinta si sa prezinte concluzia.

Bunaoara, exclusii din PNL, unde erau cand partidul au abandonat complet politicile de dreapta si s-au cuplat cu stanga doar cu scopul de a ajunge la ciolanele guvernarii? Atunci au fost de acord cu politica lui Antonescu, dar acum nu? 

E suficient sa te uiti pe declaratiile de avere si de interese ale exclusilor pentru a  te lamuri de ce au tacut. 

Vlad Moisescu a fost multi ani trezorierul PNL, toate fluxurile de bani, toate sponsorizarile primite de partid au trecut prin mana sa. Sa nu-mi spuna cineva ca este curat ca lacrima, ca nici n-a auzit de bani negri cheltuiti in campanii. 

Dar vorba lui Victor Ponta, „sa nu fim ipocriti”. Sa ridice primii piatra ce-i care n-au utilizat bani negri!

Andrei Chiliman, primarul celui mai bogat sector din Bucuresti, tocmai ce a incheiat un contract de peste 550 de milioane de euro, atribuit pe o durată de 25 de ani companiei de salubritate ROMPREST, patronată de controversatul om de afaceri Florian Walter, apropiat de fostul ministru PSD Miron Mitrea. Rautaciosii spun ca printre actionarii directi  sau interpusi s-ar numara si fiul domniei sale. 25 de ani pentru un liberal care promoveaza libera concurenta, care putea spera ca in urmatorii ani ar fi gasit un prestator mai capabil si performant, nu se justifica. 

Tot dl Andrei Chiliman a atribuit şi celebrul contract în valoare de 120 de milioane de euro pentru întreţinerea spatiilor verzi, adica pentru panselute, ca de aici i se si trage porecla primarul „panseluta”. Te si intrebi ca mai fac celebrele ADP-uri, Administratiile Domeniului Public, care cu cateva zeci de salariati ar fi facut acelasi lucru, la preturi de 100 de ori mai mici. 

Dar probabil ca nu inteleg eu dreapta, daca cei doi corifei liberali sunt buni, iata, si pentru MRU care a si anuntat o „potrivire” de caracter si principii cu acestia. 

Mai simplu e la PDL. 

Intelectualii PDL se pregatesc sa paraseasca corabia, sau pleaca singuri, cum a facut recent Daniel Funeriu. Impreuna cu o parte dintre consilierii prezidentiali se actioneaza pentru constructia unui nou partid de dreapta, Miscarea Populara. 

Miscare, miscare, dar de ce pe timpul, masinile, benzina, SPP-ul statului, pe bani publici. Cand vrei sa intreprinzi o activitatea privata, cum este constructia unui partid, iti iei concediu, nu folosesti logistica statului pentru asta. Ca iar ne intoarcem la pacatul originar, al partidului-stat, care nu face deosebire intre banii publici si propriile fonduri. 

Ramane sa vedem ce vor face Sever Voinescu, Monica Macovei, Papahagi, Preda, Baconschi, cu sau fara doctorate la Paris, pleaca si ei la Miscarea Populara? Cu masinile proprii, ca nu sunt consilieri prezidentiali.

Altfel, ar fi foarte bine ca oamenii politici de caracter sa se stranga in aceeasi barca. Sau vapor. 

Doar ca trebuie exact vazut si precizat unde incepe si unde se termina caracterul.

 Daca ar fi sa pun pe doua coloane, politicieni de caracter si fara, mi-ar fi greu sa-i aleg pe cei posesori de asa insusire rarisima. Cativa.

Si nici nu e importanta parerea unui singur om. Ar fi bine ca masa larga de alegatori sa cantareasca partidele si politicienii din aceasta perspectiva. 


Sa speram ca vor avea pe cine alege la viitoarele evenimente electorale.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu