vineri, 15 martie 2013

Banii sau penalii





Este un „sau” exclusiv. Ori banii, ori penalii. Cam asta ne-a spus UE in ultimele doua sapatamani.

Mai intai a fost declaratia ministrului german de interne privind veto-ul in privinta admiterii Romaniei in spatiul Schengen, apoi scrisoarea celor patru ministri de externe, german, olandez, danez, finlandez, care cer o monitorizare atenta si sanctionare a tarilor din UE care nu respecta principiile si valorile democratiei si statutului de drept. Si asta in ciuda vizitelor premierului in Danemarca, Franta si a intalnirilor cu omologi din UE. Exceptand Germania, care ii inchide usa in nas.

In fine, lunea trecuta, in CAG, (Consiliul de Afaceri Generale al UE), toti cei 26 de ministri de externe ai tarilor UE, inclusiv socialistul francez Laurent Fabius, au votat o recomandare adresata Romaniei in care ne cer sa scapam de penalii din conducerea statului. Si nu doar de cei trimisi in judecata. Si de cei asupra carora planeaza doar suspiciuni de coruptie, din guvern si parlament.

Prezumtia de nevinovatie, invocata mereu de oficialii romani, nu se aplica demnitarilor. Pentru ca stau cu mainile pana la coate in banii publici. Tot invocata achitare finala, dupa ce va fi fost distrusa cariera impricinatului, are doua mari hibe. De ce o cariera doar in calitate de demnitar al statului? Mai sunt multe alte domenii. Dar cel mai grav, si daca este gasit vinovat de coruptie, inseamna ca a fost in functii de decizie importante, cu bani publici pe mana, corupt pana in maduva oaselor?

Este un adevarat ultimatum. 

Pentru ca se vorbeste tot mai mult despre un mecanism de control si sanctiune impotriva statelor care nu respecta valorile UE in privinta democratiei. Primele vizate ar fi Romania, Bulgaria, Polonia.

Romania este intr-o situatie economica precara, fapt ilustrat de multimea de impozite si taxe menite a salva, cat de cat, cheltuielile bugetare. Si de restructurarile vizate in institutii si companii de stat, prin reducerea cu 15% a cheltuielilor.

 Pur si simplu, incasarile bugetare nu fac fata cheltuielilor din sanatate, educatie, administratia centrala si locala. Asa se explica si reactia baronilor USL care i-au cerut premierului Ponta capul ministrului Voinea. 

Premierul i-a lamurit: „voi imi cereti mie bani, eu unde sa ma duc sa cer?”
Problema arieratelor, venita dintr-un dispret suveran pentru echilibrele macroeconomice, se razbuna acum. Rezolvarea ei este o conditie esentiala impusa de FMI pentru incheierea cu succes a actualului acord. 

Soarta viitorului acord cu troica creditoare, FMI-BM-UE, atarna de un fir de par si de vointa politica, a oficialilor romani, europeni si americani.
Daca autoritatile romane ignora multitudinea de semnale venite de la, inca, partenerii nostri si nu scapa urgent de penali, daca nu respecta conditionalitatile impuse de FMI,  adio bani. 

Mai ales ca exemplul Greciei este inca o rana deschisa in corpul UE. E tinuta pe perfuzii, fiind in zona euro, dupa ce si-a batut joc de echilibrele macroeconomice si principiile statului de drept. Acum afla si grecii cati corupti le-au adus tara in halul in care este acum. A permite unei sau altor tari, sa repete tregedia greaca, ar fi o sinucidere si pentru UE.

In afara presiunii externe, iata ca procurorii pun si ei o presiune formidabila pe penali. Cazul celor doua judecatoare, arestate vineri, este edificator. Nici sectia de judecatori a CSM, nici alte zone de influenta nu le-au scapat de arestare pe 29 de zile. Poate nu intamplator una dintre cele doua judecatoare se afla in completul care instrumenteaza dosarul ICA al lui Dan Voiculescu.

Ministrul Mona Pivniceru a renuntat, se pare, sa propuna sefi de parchete obedienti puterii. Dupa convorbirile cu Viviane Reding si-a dat seama ca nu are loc de intors si vrea sa plece la CCR. Sa lase pe altcineva la Ministerul Justitiei.
Urmeaza hotarari importante in cauze penale ajunse spre final de judecata, la ICCJ si alte instante superioare.

In concluzie, daca vrea sa nu fie complet izolata in UE si fara bani de pensii si salarii bugetare, actuala putere trebuie sa faca o alegere: banii sau penalii.

Un comentariu:

  1. buna ziua,
    poate va intereseaza sa abordati in spatiul public subiectul finantarii cercetarii in Romania din perspectiva modului in care guvernul a ales sa-si bata joc de cei care au aplicat la competitiile de proiecte CNCS din 2012. Desi proiectele trebuiau sa inceapa in oct 2012, cncs a intarziat procesul de evaluare pana in dec 2012, dupa care a anuntat ca lista proiectelor finantabile va fi publicata dupa aprobarea bugetului pe 2013. Guvernul nu a transmis finantarea nici pana astazi(17 martie 2013) iar Cncs a publicat pe site un anuntat de lamentatie in care precizeaza ca beneficiarii pot doar astepte(probabil la infinit) finantarea.Situatia este cu atat mai grava, pentru ca probabil nu se va mai lansa nicio competie pt 2013, din moment ce nu s-a facut nicio plata in 2013 pt proiectele din 2011 si 2012.
    http://www.blog.lucianshome.nl/2013/01/bugetul-cercetarii-comparatii/
    http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2013/03/Comunicat_CNCS_07.03.2013.pdf
    http://www.cncs-nrc.ro/programe-de-finantare-coordonate/programul-idei/proiecte-de-cercetare-exploratorie-pce/

    RăspundețiȘtergere