MATERIALELE PUBLICATE POT FI PRELUATE, PARTIAL SAU INTEGRAL, CU MENTIONAREA SURSEI. ("Pentru ca raul sa triumfe in vremuri de criza, este suficient ca oamenii buni sa stea deoparte, sa nu faca nimic" Edmund Burke)
sâmbătă, 14 iulie 2012
Acuzele nefondate aduse președintelui Traian Băsescu
1. Starea de sărăcie a unei importante părți a populației
Președintele nu are prerogative în determinare politicii economice. Poate întoarce, o singură dată, legi emise de Parlament si poate sesiza Curtea Constituțională. Consultările cu diferite instituții ale statului nu înseamnă că decizia îi aparține. Și alte țări, Grecia, Spania, Italia, Irlanda, Portugalia, se află în criză profundă, fără președintele Băsescu. Economia cu piețe globalizate nu ascultă de președinți.
2. Tăierea unor venituri în mai 2010
S-a produs ca parte a înțelegerilor cu FMI-Banca Mondială-Uniunea Europeană, de la care am primit împrumuturi ieftine, ce ne-au permis ieșirea din riscul încetării totale a plăților statului. România nu putea să susțină un nivel de trai mediu, cel puțin, în absența unei producții importante de bunuri și servicii vandabile și cu valoare adăugată mare. Chiar și Germania a majorat salariile cu 21% în 12 ani, iar România cu 80% în trei ani, în guvernarea Tăriceanu. Fără bază economică reală. De unde bani să fie plătite, odată cu venirea crizei economice mondiale?
3. Traian Băsescu s-a substituit guvernului
Nu putea s-o facă, nu-i permitea Constituția. S-a consultat cu Guvernul Boc, iar în problema creșterii TVA la 24%, crucială pentru dezvoltarea econmiei, guvernul Boc n-a ascultat propunerea președintelui.
4. Nu a găsit soluții la principalele probleme ale țării
Președintele singur nu poate face mare lucru, că nu este dictator. A reușit, în parteneriat cu Guvernul, să elibereze instituții importante, inclusiv din justiție, să funcționeze fără amestec politic. Așa a fost posibilă condamnarea lui Adrian Nastase. A inițiat comisii prezidențiale, cum a fost în educație comisia condusă de Mircea Miclea, care au propus soluții de modernizare a unor importante domenii. Nu președintele a trecut legi prin asumare, ci guvernul și majoritatea parlamentară, lucru de salutat pentru multe domenii sociale și economice. Economia, cu piețe globalizate, nu se supune nici președintelui nici guvernelor, situație evidentă în foarte multe țări democratice. A adus țării un prestigiu binemeritat în Uniunea Europeană.
5. Nu a stopat corupția din PDL
Ce arme avea președintele pentru asta, altele decât cele câteva întâlniri cu activul acestui partid? De ce l-ar fi ascultat? În schimb, DNA, parchetele și tribunalele, eliberate de control politic, au „mușcat” adânc din elita PDL, obligând-o să suporte consecințele propriului comportament. Dovadă că „eliberarea” a avut efect.
6. Păcatele lui Traian Băsescu
Ca orice om, înjurat și criticat mai mult decât orice alt român, Traian Băsescu a avut și răbufniri nefericite. Pe care le-a recunoscut și pentru care și-a cerut scuze. Nu există om care supus unui stres extrem să nu aibă și astfel de reacții.
În schimb, contribuția sa la eliberarea justiției de sub controlul politic, prestația României în Uniunea Europeană, înțelegera riscurilor care planează permanent asupra României și măsurile de prevenire a acestora, cinstea și corectitudinea, au compensat de mii de ori scăpările și ieșirile necontrolate.
Nu există alternativă la Traian Băsescu. Actualul regim, Ponta-Antonescu, îndreaptă România spre scoaterea din Uniunea Europeană, cu perspectiva de a ajunge rapid în situația Greciei.
Actuala guvernare, Ponta Antonescu, este destinată apărării penalilor și plagiatorilor din parlament și din propriile partide.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu