luni, 5 noiembrie 2012

Ce trebuie Romaniei in urmatorii ani? E simplu





Politicienii  trebuie sa inteleaga care este drumul pe care trebuie sa mearga Romania. Alegatorii la fel. Contextul economic mondial si european, extrem de fragil si periculos,  face ca orice abatere de la acest drum sa arunce Romania in dezastrul economic si social. Nu e o previziune gratuita, e suficient sa ne uitam la alte tari care nu si-au ales drumul corect.

Integrarea euro-atlantica

Chiar cu cedarile de suveranitate care se intrevad, Romania trebuie sa mearga mai departe pe mana UE. Pentru urmatoarele motive:
-Primim fonduri nerambursabile pentru dezvoltare, fonduri necesare ca aerul;
-Avem avantajul pietelor globalizate ale UE, in primul rand al pietei muncii dar si comertului. Fara banii si joburilor celor trei milioane de romani care muncesc in UE, nu stiu unde am fi fost astazi;
-Investiile straine care vin in tara, cu bani, tehnologii, management perfomant, piete de desfacere;
-Participarea Romaniei la globalizarea mondiala dintr-o pozitie importanta, de membru al UE;
-Securitatea nationala este asigurata de NATO, Romania nu dispune de banii necesari;
-UE ne ofera  protectie si aparare impotriva celor care vor sa castige „toata” puterea, prin derapaje de la regulile statului de drept.

Politica economica

Este o iluzie in capul multora ca statul, guvernul, „conduce” economia. Fara sa fie posesor de mijloace de productie, de fabrici si entitati economice, fara CSP, Comitetul de Stat al Planificarii, si toate instrumentele pe care le avea statul comunist. Statul poate doar „influenta” economia prin parghii de tipul: fiscalitatea, investitii in infrastructura mare, subventii, concesionari. Primele trei parghii presupun bani multi, disponibili, alocati de la bugetul de stat.
Fara fiscalitate redusa, numar mic de taxe si avize, birocratie redusa, concesionari masive din active inca ale statului nu se vor inghesui investitori la usa noastra.
In conditiile in care nu avem o productie mare de bunuri si servicii vandabile, cu valoare adaugata mare, care sa genereze  venituri semnificative la bugetul de stat, singura modalitate de a face rost de bani este reducerea cheltuielilor de functionare ale statului.
Imprumuturile nu mai sunt o solutie, costurile lor cresc pe masura ce criza datoriilor suverane zdruncina economia mondiala. In 2013 Romania trebuie sa returneze 12 miliarde de euro, in 2014 cam tot atat.
Daca Germania poate functiona cu opt ministere, cat este ea de Germanie, de ce n-ar putea si Romania sa faca la fel? Daca am lua toti ordonatorii de credite si i-am suprima pe cei inutili, care taie frunze la caini, sau le-am muta atributiile catre alte institutii, am vedea ca se poate trai si cu mai putina birocratie. Ce face Ministerul Culturii, ca protectia monumentelor istorice poate fi facuta de administratiie locale. Am si uitat cine este ministru la Cultura. Dar ministerul Agriculturii, cand toata agricultura este privatizata si exista si alte institutii, Cadastru, APIA, ADS, care au functii bine stabilite. Plus toate Directiile Agricole Judetene care ce fac? Dar Directiile Judetene pentru Tineret si Sport, ce fac?
Dar entitatile economice inca de stat, care sug bani de la buget, in loc sa aduca beneficii? (vezi Oltchim).
De ce trebuie ca statul sa fie un intermediar prost si furacios, intre furnizorii si beneficiarii de servicii sociale esentiale, educatie, sanatate, in loc ca acestia sa fie pusi in contract direct?
De ce trebuie sa functioneze mii de primarii care deservesc sub o mie de locuitori, cu costuri impresionante? Unde sunt standardele de cost, calitate si procedura care ar trebui sa guverneze institutiile statului?
E loc de reducerea cheltuielilor de functionare a statului cu 30-40%.
Mai multa integritate si justitie corecta si eficienta
Asta asteapta investitorii. Justitia a rezistat asaltului la care a fost supusa in vara aceasta. Dar birocratii care cer spagi peste spagi, pusi in posturi din clientela politica, sa dea o parte si la partid, trebuie sa dispara.  
PDL a platit enorm pentru ca justitia a muscat adanc si din demnitari si membri de frunte ai PDL. Acum miza este repornirea Romaniei pe drumul european care sa aduca bunastare cetatenilor. Nu pe drumul coruptiei si fraudarii Bugetului de Stat.
Trebuie imaginate in continuare Comisii de Integritate, de felul aceleia condusa de Monica Macovei, care sa dea avize conforme la numirile in functii de conducere. Trebuie eliminate numirile politice mai jos de secretar de stat. Fara aceste miscari decisive nu va fi castigata populatia pentru a suporta alte, eventuale, sacrificii, pana cand economia va incepe sa functioneze la turatii superioare.
Stabilitate politica
Investitorii romani si straini nu fac afaceri intr-un mediu politic instabil. Ce s-a intamplat vara aceasta si actuala guvernare au aruncat Romania cu 10 ani in urma, in privinta predictibilitatii politice. S-a si vazut in cresterea cursului de schimb, in scaderea dramatica a sumelor investite si plecarea altora din tara.
Sistemul bancar este si el fragilizat de posibila retragere, de catre bancile mama, a unor sume importante din filialele lor din Romania. Fara a mai pune la socoteala eventualul cutremur provocat de caderea Greciei.
Inconstienta regimului Ponta-Antonescu a fragilizat masiv atractivitatea economiei romanesti, dupa o perioada de investitii relativ mari. Cum fara bani, tehnologii, management si piete aduse de investitori, Romania nu poate pluti intr-o lume aflata in competitie acerba, acesta inconstienta, care dainuie si in prezent, reprezinta bomboana pe coliva Romaniei.
Acest tablou nu este exhaustiv, dar creioneaza destul de corect nevoile Romaniei pentru urmatorii ani. Ramane ca alegatorii sa decida intre un astfel de program si „jos Basescu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu