vineri, 15 octombrie 2010

Ministerul Mafiei Publice

Am trait s-o vedem si pe asta. Ministerul Finantelor Publice, care trebuie sa lupte impotriva mafiei financiare, nu poate s-o faca pentru ca este el insusi mafiot. Ministerul Mafiei Publice.

Adica traim intr-un stat mafiot.

Ce altceva inseamna constatarea ministrului Vladescu, confirmata public la un post TV, ca distributia preferentiala de stimulente era conditionata inclusiv de returnarea catre conducerea unitatii a unei parti din acestea? Si de mai ce? Omerta, sa nu miste in front, favoruri sexuale, adica salariatii devin un fel de sclavi ai sefului.

Mai spune ministrul Vladescu: colectarea de sume, distribuite drept stimulente, se face inclusiv in scopul distribuirii lor „in sistem piramidal”. Adica la sefii de deasupra. Daca esti sef intr-o unitate de provincie, te duci cu darul mai sus, la minister, ca sa te tina sef. Piramidal. La directorii generali, secretari de stat, ministru si, posibil si mai sus. „Piovra” romaneasca in toata regula.

S-a ridicat un colt din valul care acopera functionarea statului roman. Am vazut si noi un cum functioneaza statul care trebuie sa ne apere si protejeze. In ciuda unor institutii cu nume pompoase: CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii), DNA, DIICOT, Parchete Generale, etc. Oare si acolo, la fel se lucreaza?

Ministrul Vladescu a stiut dar declara ca nu a avut dovezi suficiente. Dar le-a cautat? A anuntat SRI sa asculte tot ce se sopteste in minister? A anuntat CSAT si DNA? Nici ministrul, daca era bine intentionat, nu poate sa faca ordine in propria ograda? A stiut si Vosganian? Nici el n-a luat nicio masura? In ce stat traim?

A, nu-mi intra in cap. Intr-un stat mafiot. Si cand incearca unii, cu Legea salarizarii unice, sa mai taie din bratele „piovrei” romanesti, „umilitii”, „sclavii”, „terorizatii” mafiei fac greva, sa-si pastreze conditia de umili, de sclavi, contra unui colt de paine mai alba. Si blocheaza intreg sistemul financiar al tarii prin greva.

Ce-i aia demnitate, dar munca in sistem privat, in propria firma, eventual. Mai bine acceptam tot ce ne pretind sefii, dar ne ducem acasa cu stimulente. Sa ne platim ratele. Chiar daca pentru asta, unele trebuie sa se tavaleasca prin patul sefilor. Vesnicia s-o fi nascut la tara, dar demnitatea nu s-a nascut inca pe plaiurile mioritice.

Sigur ca sunt necesare salarii decente in sistemul bugetar. Inclusiv pentru functionarii din ministere. Dar pentru asta, la resursele pe care le are statul roman, exista o singura solutie: reducerea la jumatate a numarului functionarilor, concedierea celor neperformanti, inlocuirea lor cu retele informatice, iar cei care raman primesc salarii duble sau triple, prin eficientizarea consumurilor. Este asa de simplu.

Dar simplitatea solutiei este blocata de interesul electoral. Cum sa castigi alegerile cand dai afara cateva sute de mii de functionari?

Si iata cum, incet, incet vom ajunge sa ne intrebam: avem un stat democrat sau unul mafiot? Ca de stat democrato-mafiot n-a auzit inca nimeni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu